Teslić

Mitrović: Unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu

  • 22.10.2020. 21:39

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović najavio je da će pokrenuti pitanje infrastrukturne povezanosti Teslića sa auto-putem "9. januar" i koridorom "Pet ce", s obzirom na to da ova opština nema razvijenu saobraćajnu infrastrukturu.

"Teslić je u ovom trenutku, što se tiče same infrastrukture, u jednom podređenom položaju jer nije povezan savremenim saobraćajnicama, odnosno radi se o starim putevima koji privrednicima predstavljaju veliki problem", rekao je Mitrović novinarima u Tesliću, nakon sastanka sa lokalnim privrednicima koji je inicirao direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" Dragan Bogdanić.

On je istakao da su privrednici ukazali da loša putna komunikacija negativno utiče na protok robe, troškove transporta, kao i na ukupnu bezbjednost.

Mitrović je najavio, da će u skladu sa nadležnostima resornog ministarstva, preduzeti korake kada je riječ o međuentitetskom povezivanju Teslića sa Zenicom, odnosno koridorom "Pet ce", poručivši da je povezivanja ove opštine sa auto-putem "9. januar" u nadležnosti Vlade Republike Srpske.

"Teslić moramo u narednom periodu, svako iz svoje nadležnosti, povezati sa auto-putem Beograd-Vukosavlje i budućim auto-putem Brčko-Bijeljina, odnosno Rača, i povezivanjem na auto-put Beograd-Zagreb", rekao je Mitrović.

On je naveo da je večeras razgovarano i o dobijanju takozvanih CEMT dozvola.

"Ograničeni smo sa kontingentom ovih međunarodnih dozvola i u okviru ovog ministarstva sagledaćemo te probleme, i sigurno pomoći svim tim ljudima koji ispunjavaju uslove da ih dobiju. S druge strane, da mogu na račun pravilnika koji definišu dobijanje međunarodnih CEMT dozvola biti sigurni da u narednom periodu mogu računati da ih dobiju, odnosno povećanje broja dozvola, kako bi mogli zadovoljiti ugovorne obaveze sa partnerima iz EU", rekao je Mitrović.

On je naveo da ova lokalna zajednica u narednom periodu može računati i na indirektne benefite od željezničkog povezivanja sa Srbijom preko Tuzle.

Direktor teslićkog preduzeća "Elgrad" Đorđe Gajić kaže da ovom preduzeću, koje ima uposlenih oko 300 radnika u proizvodnji, problem u isporuci proizvoda inostranom partneru predstavlja nedostatak bilateralnih ugovora i CEMT dozvola.

"Očekujem popravak situacije, da ne moramo naše kamione da registrujemo u zemljama EU", rekao je Gajić.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" Dragan Bogdanić izrazio je nadu da će Mitrović u skladu sa nadležnostima njegovog ministarstva, omogućiti lakši prolaz ka međunarodnim grant sredstvima za unapređenje saobraćaja, transporta i infrastrukture u Tesliću.