Ministar komunikacija i transporta u SM

Mitrović: Prioriotet - rekonstrukcija mosta na Uni

  • 05.10.2020. 16:49

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da će rekonstrukcija mosta na rijeci Uni na graničnom prelazu u Novom Gradu stvoriti uslove za prekategorizaciju i transport robe.

Mitrović je rekao da za tridesetak dana treba da bude formiran radni tim, koji će doći na granični prelaz u Novom Gradu, biće definisano šta treba uraditi i koje terete može izdržati most, i na bazi toga će biti urađena rekonstrukcija i stvoreni uslovi za prekategorizaciju.

On je naglasio da je veoma bitno da su sredstva koja su potrebna za rekonstrukciju i održavanje obezbijeđena od Savjeta ministara.

"BiH ima obezbijeđenih 400.000 KM, 50 odsto sredstava koliko finansira BiH, a sljedeće godine će biti obezbijeđeno još 400.000 KM. I Hrvatska je obezbijedila sredstva. Bilo je potrebno potpisati sporazum da bi bili stvoreni pravni uslovi za pokretanje aktivnosti rekonstrukcije mosta", naveo je Mitrović.

On je istakao da je današnji sastanak u Novom Gradu sa načelnikom Miroslavom Drljačom uslijedio nakon što je u Zagrebu potpisan sporazum između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji 10 drumskih mostova na granici.

"Presudan je bio odlazak u Zagreb srpskog člana Predsjedništva Bih Milorada Dodika, koji je pokrenuo temu o potpisivanju sporazuma i realizaciju određenih projekata između BiH i Hrvatske. Nakon desetak dana održan je sastanak i potpisan sporazum. Na sastanku je definisano formiranje tima koji će biti zadužen za rekonstrukciju i održavanje, odnosno analizu stanja mostova", naveo je Mitrović.

On je dodao da je dogovoreno da prioritet bude rekonstrukcija mosta na graničnom prelazu u Novom Gradu, a sljedeći projekat je most u Brčkom.

Mitrović je istakao da će rekonstrukcija mosta stvoriti preduslove da ovaj granični prelaz bude u funkciji prometa robe.

"Postoji zainteresovanost, kako sa strane BiH, Novog Grada i okoline, tako i hrvatske strane, Dvora i okoline, znači postoji opravdanost, a sada su stvoreni i pravni uslovi. Dosta privrednih aktivnosti je u vezi sa saobraćajem na ovom mostu, tu su i špedicije i prateće usluge. To je izuzetno značajno za kompletnu regiju", kaže Mitrović.

On je naveo da je danas razgovarano i o željezničkom saobraćaju od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada i od Novog Grada prema Bihaću.

"Postoje određene aktivnosti da i unska pruga bude stavljena u funkciju i mi ćemo sa strane ministarstva ovaj projekat kandidovati u narednom periodu, jer vrlo malo je na nivou BiH urađeno na unapređenju željezničkog saobraćaja", istakao je Mitrović.

On smatra da je pravac od Banjaluke do Novog Grada, zatim prema Bihaću i Splitu, i s druge strane Zagrebu, bitna saobraćajnica i da će uspostavljanje željezničkog saobraćaja sigurno doprinijeti razvoju kako Novog Grada, tako i drugih lokalnih zajednica.

Mitrović kaže da je drugi bitan projekat koji će u oblasti željezničkog saobraćaja imati prioritet pravac od Zvornika prema Tuzli, a zatim Doboju, što znači povezanost sa Srbijom.

Drljača je rekao da je prekategorizacija graničnog prelaza u Novom Gradu problem koji je prisutan od ulaska Hrvatske u EU, osam godina.

"Osam godina je prisutan ovaj problem koji do sada nije rješavan adekvatno. Veoma nam je važno da imamo najavu da će most biti rekonstruisan, da su obezbijeđena sredstva. Nakon toga biće opravdan i zahtjev za prekategorizaciju", istakao je Drljača.

On je rekao da je most na rijeci Uni, na graničnom prelazu, star oko 90 godina, nekoliko puta je rekonstruisan, ali je znatno oštećen u proteklom ratu.

"Mješovita komisija za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske nije mogla riješiti ovo pitanje s obzirom na to da je bila sporna nosivost mosta", naveo je Drljača.

Od ulaska Hrvatske u EU, granični prelaz u Novom Gradu zatvoren je za teretni saobraćaj.