Slučaj "Dudaković"

Mitrović: Podizanje optužnice pozitivno

  • 11.10.2018. 16:23

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Nedeljko Mitrović ocijenio je kao pozitivnu odluku o podizanju optužnice protiv Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima, iako se sa njom kasni.

"Pozitivno ocjenjujemo ovakav postupak Tužilaštva BiH, iako se sa podizanjem ove optužnice dobro kasni, jer je potrebno da i srpske žrtve napokon dožive satisfakciju i pravdu za stravične zločine koji su počinjeni nad njima", rekao je Mitrović Srni. 

On je istakao da nije u potpunosti uvjeren da će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Atifa Dudakovića i ostalih 16 lica, imajući u vidu dosadašnje iskustvo u radu Suda BiH. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine. 

NJima Tužilaštvo stavlja na teret zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, saopšteno je iz Tužilaštva. 

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. 

Optužnica Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Petrovac, Ključ, Krupa na Uni, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.