Andrićgrad

Mitropolit Hrizostom: Tražiti oprost od mučenika, jer su bili zaboravljeni

11:56, 07.09.2019.
Izvor: Srna
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas da srpski narod mora zatražiti oprost od mučenika stradalih u Starom Brodu, jer su 77 godina bili zaboravljeni da bi zločinci ostali prikriveni.

"Stradanje u Starom Brodu za nas je bio zabranjen događaj. Skrivao se zločin da bi se abolirali zločinci, umjesto da budu procesuirani za sve što su činili protiv čovječnosti, oni si prikrivani", istakao je mitropolit Hrizostom u obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog kneza Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu, služene povodom 77 godina od stradanja Srba u Starom Brodu.

On je ukazao da su neki znali za taj zločin znali, ali nisu smjeli da govore jer je to bila strogo zabranjena tajna, da su neki tiho šaputali, te podsjetio na riječi Gospodnje da nema tajni koje će ostati skrivene.

"Mi, srpski narod moramo zatražiti oprost od njih zato što su bili zaboravljeni 77 godina", istakao je mitropolit u besjedi.

Pomen mučenicima biće služen i u Starom Brodu, nakon čega će biti osveštan spomen-muzej i organizovan prigodan kulturno-umjetnički program.

Mitropolit Hrizostom je ocijenio da će ovaj istorijski događaj ostati zapisan duboko u istoriji srpske Crkve.

"Danas se moramo radovati, jer smo, našavši njih u rijeci, našli svoju dušu, sebe i možemo izaći pred njih i reći vječna vam pamja", rekao je mitropolit Hrizostom.