Održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS

Mišić: Stavovi približeni, do kraja juna očekujemo povećanje najniže plate

10:13, 01.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
U Gradišci je održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, na kojoj su predsjednici granskih sindikata upoznati sa tekstom opšteg kolektivnog ugovora i o njemu će se izjasniti do 15. maja.

Osim članova Predsjedništva Saveza sindikata Srpske, sjednici su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Vlada Srpske je zauzela stav da se dođe rasterećenja poreza i dopinosa kada je riječ o regresu.

Ranka Mišić, predsjednik Saveta sindikata RS kaže da to znači da su po pitanju regresa stavovi približeni

"Do kraja juna očekujemo povećanje najniže plate", kaže Mišić.

Ministar Duško Milunović kaže da su sada najbliži dogovoru od kada se vode pregovori i da je to rezultat kompromisa sve tri strane.

Petar Đokić kaže da je pregovaranje dovelo do rezultata da su stavovi približeni. Vlada je, kaže i u ovom mandatu vodila politiku rasterećenja u korist radnika, ističe Đokić.

Savez sindikata Republike Srpske juče je u Gradišci organizovao manifestaciono okupljanje sindikalnih predstavnika, povodom obilježavanja 1. maja - Međunarodnog praznika rada, s ciljem da se pošalju jasne poruke poslodavcima i Vladi da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada da bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić istakla je juče da su sve aktivnosti sindikata fokusirane na povećanje plata i poboljšanje uslova rada, povećanje najniže plate na 500 KM do 1. jula, kao i izmirenje određenih zakonskih rješenja koji su dio Memoranduma potpisanog sa Vladom Srpske.