Misa blajburškim žrtvama - pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta

  • 14.05.2020. 11:42

Rukovodstvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske ocijenilo je da Katolička crkva u BiH organizovanjem mise blajburškim žrtvama u Sarajevu pokušava rehabilitovati zloglasni ustaški pokret koji je izvršilac masovnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj i BiH.

U saopštenju ove organizacije navodi se da Katolička crkva time grubo krši proklamovane vjerske slobode u BiH, te zloupotrebljava vjeru za reviziju istorije i opravdanje zločinačkih postupaka ustaškog režima NDH koji je u Drugom svjetskom ratu, na najsvirepiji način, usmrtio gotovo milion Srba.

Iz Organizacije starješina dodaju da je reviziju istorije i rehabilitaciju ustaškog pokreta počeo "otac nacije" Franjo Tuđman koji je manipulišući žrtvama i dželatima tvrdio da je u Јasenovcu stradalo 70.000 Srba, a ubijeno, navodno, 300.000 nedužnih Hrvata u Blajburgu.

"Na tim osnovama organizovane su mise blajburškim žrtvama od proustaške vlasti HDZ u Hrvatskoj tokom proteklih godina", podsjećaju iz ove organizacije.

Starješine dodaju da je održavanje mise ustaškim dželatima direktno upereno protiv mira i nacionalne i vjerske tolerancije i da će proizvesti tenzije i narušiti političku i bezbjednosnu situaciju.

Ističu da je obaveza nadležnih institucija BiH da spriječe ovakvo veličanje poraženog ustaškog pokreta i fašizma, a što je u suprotnosti sa civilizacijskim vrijednostima Evrope.

Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić služiće u subotu, 16. maja, u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu misu za ubijene u Blajburgu, a ova vijest izazvala je burna i oštra reagovanja javnosti u BiH.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)