Iz Sarajeva drže lekcije Srpskoj

Mirku Šaroviću zasmetalo postrojavanje Žandarmerije

  • 25.09.2019. 19:06

Srpskim ministrima u tehničkom mandatu u Savjetu ministara BiH postala je navika da iz Sarajeva drže lekcije Republici Srpskoj.

Pa je tako Mirku Šaroviću zasmetalo postrojavanje Žandarmerije juče u Zalužanima kod Banjaluke. Utvrdio je da, kako je rekao, neki političari ne bi trebalo da postrojavaju policiju. Policija je juče salutirala predsjednici Republike Srpske, ali ne čude me izjave Mirka Šarovića, znam čovjeka , poručila mu je Željka Cvijanović.

“Mirko Šarović je propustio da vidi da nije bilo postrojavanje policije od strane političara, nego su tamo bili najviši nosioci vlasti RS i inastitucija RS i ne bi bilo višak da pokaže malo poštovanje prema institucijama. Policija je dakle predala raport meni kao predsjedniku Republike, a ne meni kao političaru i ako ne znamo da cijenimo svoje institucije ili ulogu policije u obezbjeđivanju bezbjednosti, višak je i da komentarišem, ali reći ću da je to sramota“, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Da je radio Šarović sa ostalim ministrima na povećanju plata i boljih uslova za penzije za preko 1.500 policajaca iz RS, koji rade u Graničnoj policiji, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, imao bi i on koga da postroji, samo je jedan od komentara nezadovoljnih bh. policajaca. Za pet godina, ministri se nisu udostojili da se sastanu sa predstavnicima Saveza sindikata policijskih organa BiH. Iz Sindikata kažu da ministrima mogu da zahvale jedino na smanjenju primanja.

“Ovaj saziv je nula. Znate da smo došli na prosjački štap, trenutno u BiH, državne institucije, i policija, i zaposleni, i državni službenici su najmanje plaćeni od svih tijela u BiH. Meni je plata manja za 40 odsto, nego 2000.godine, ako je to normalno, a budžet, svi znamo koliko je rastao. Možda ja ne znam da su oni uradili, nego što su uzmali i smanjivali plate, regres, topli obrok “, kaže Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikada policijskih organa u BiH.

Da ništa za bolji život građana nije učinjeno u proteklom mandatu slaže se i sociolog Sanja Vlaisavljević. Plate ne prate trend poskupljena, iako je to nužno. Upravo je to trebalo biti primarno za Savjet ministara koji, već odavno, kaže Vlaisavljevićeva, nema legitimitet od strane građana. 

“Gotovo ni jedna aktivnost koja povezuje FBiH i Republiku Srpsku nije učinjena za dobrobit građana BiH, s toga treba vršiti pritisak, na pobjedničke političke partije da izaberu novi saziv Savjeta ministara, kako ovaj zapravo, nelegitimni, ne bi više mogao funkcionisati i primati platu za nešto što zapravo i ne radi“, navodi Sanja Vlaisavljević, sociolog.

Nelegitimni Savjet ministara radi i to punom parom, ali samo na zapošljavanju stranačkih kadrova. Predsjedavajući izvršne i zakonodavne vlasti tvrdi da je to bilo nužno, pa su tako nužno zaposlili skoro 600 bh. službenika od proteklih opštih izbora. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.