Radovi u toku

Ministri Mitrović i Butković posjetili GP Svilaj i Gradišku

  • 15.06.2021. 18:36

Nakon sastanka u Brčkom, delegacije Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH i Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske koje su predvodili ministri Vojin Mitrović i Oleg Butković obišle su sa šefom Odsjeka za upravljanje graničnim prelazima Uprave za indirektno oporezivanje BiH Dubravkom Rodićem granični prelaz Svilaj, a zatim sa direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem i granični prelaz i most Gradiška.

„Preduslov za puštanje u funkciju graničnog prelaza Svilaj je kategorizacija koja još uvijek nije urađena. Naime, potrebno je da nadležne institucije pokrenu inicijativu za kategorizaciju ovog prelaza s obzirom na to da je Hrvatska već završila granični prelaz sa svoje strane te autoput na toj dionici“, rekao je ministar Mitrović. 

Kako je rekao ministar Butković, izgradnja mosta Svilaj je jedan od najznačajnijih projekata koji Republika Hrvatska provodi u saradnji sa BiH. 

„Sada je na redu BiH strana koja treba osigurati sve potrebne preduslove kako bi se most što prije pustio u funkciju. To će rezultirati velikim rasterećenjem saobraćaja oko Slavonskog Broda i omogućiti funkcionalnost Koridora Vc na kojem se most nalazi“, istakao je ministar Butković i dodao kako će novi most, osim što će spojiti dvije države, u konačnici povezati i stanovnike s obje strane Save. 

Završetak radova na GP Svilaj planiran je za 15. jul. Nakon toga slijedi tehnički prijem i ishodovanje upotrebne dozvole, dok se do polovine avgusta očekuje puštanje u probni rad te stavljanje u funkciju ovog graničnog prelaza.

„Kada je u pitanju most Gradiška, završetak je planiran za proljeće naredne godine, a spojio bi BiH autoput sa planiranim brzim putem sa hrvatske strane koja bi išla od granice sa BiH preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom. Izgradnjom ove dionice očekuje se značajno rasterećenje postojećeg graničnog prelaza u Gradišci, brži prelazak granice te sigurnije putovanje“, istakao je ministar Mitrović.

Direktor Topić je istakao da je napredak radova na gradilištu mosta preko rijeke Save kod Gradiške vidljiv iz dana u dan. 

„Most je već povezan na postojeći autoput E 661 Gradiška – Banja Luka, čelična konstrukcija montirana je do sredine rijeke, a tokom ljetnih mjeseci, kako je i predviđeno, očekuje se potpuno spajanje sa drugom stranom. Očekujemo i skori početak izgradnje saobraćajnice na strani Hrvatske, koja će novi most spojiti sa autoputem Beograd – Zagreb i time omogućiti povezivanje mreže autoputeva u Republici Srpskoj sa evropskom mrežom najsavremenijih saobraćajnica“, izjavio je direktor Topić.  
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.