Ministarstvo prosvjete i kulture odbacuje mogućnost zloupotrebe podataka

  • 08.05.2020. 18:22

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ima zakonit osnov da obrađuje lične podatke zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, ustanovama kulture, đačkim domovima i upravnim organizacijama koje su u njegovom sastavu radi kontrole obračuna plate.

"Ovo je potvrdila i Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH u obrazloženju rješenja. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odbacuje mogućnost zloupotrebe podataka u obrazovnom sistemu prilikom uplate u Fond solidarnosti za obnovu Srpske", saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

Reagujući na informacije koje su objavili pojedini mediji o postojanju mogućnosti zloupotreba podataka, u Ministarstvu prosvjete i kulture navode da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

"Ministarstvo je u dopisu upućenom obrazovnim ustanovama nastojalo da pojasni detalje procedure uplate sredstava u Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske uvažavajući u potpunosti princip dobrovoljnosti i solidarnosti. Podaci koji su zatraženi od institucija u svrhu obračuna plata za mart, uništeni su u skladu sa rješenjem Agencije, o čemu je ova institucija i obaviještena", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture je na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske predložilo ustanovama da svaki rukovodilac upozna zaposlene o tome da mogu određeni procenat ličnih primanja za mart na dobrovoljnoj osnovi usmjeriti na račun posebnih namjena Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.