Anton Kasipović

Ministarstvo pravde u prvih 100 dana utvrdilo značajne sistemske zakone

  • 05.04.2019. 09:58

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ističe da je Ministarstvo pravde u prvih 100 dana rada novog saziva Vlade Srpske utvrdilo značajne sistemske zakone, a jedan od njih je Nacrt zakon o likvidacionom postupku čiji je cilj efikasniji i brži likvidacioni postupak. 

"Prvenstveno moram reći da smo, na temelju prethodne četiri godine i zakona koje je radilo Ministarstvo pravde Republike Srpske, nastavili svoj posao, potvrđujući dobre rezultate i dinamiku", rekao je Kasipović u intervjuu Srni. 

On naglašava da je od izuzetnog značaja što je Ministarstvo pravde dobilo pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, ali i što su predloženi zakon o likvidacionom postupku i zakon o izmjenama i dopunama zakona o registraciji poslovnih subjekata.

"Značajno je i što realizujemo Akcioni plan za sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine, jer je dio programa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske", naveo je Kasipović. 

On je rekao da se analiziraju i ranije doneseni zakoni, što u Ministarstvu smatraju veoma bitnim pitanjem na kojem su radili i prethodnih 100 dana. 

"Ono što smatram veoma važnim jeste dalje stvaranje materijalnih i tehničkih uslova za rad pravosudnih institucija, a prvenstveno završetak izgradnje palate pravde u Trebinju i stvaranje uslova za rad pravosudnih institucija u Prijedoru", kaže Kasipović. 

U ovoj godini, navodi ministar pravde, cilj je utvrđivanje zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, zakona o ispitivanju porijekla imovine, prijedloga zakona o suđenju u razumnom roku, izmjena Zakona o pravosudnom ispitu i Zakona o notarima. 

"To su vrlo ambiciozni i zahtjevni projekti. Odrednica djelovanja Ministarstva pravde jeste da uvijek radimo i imamo snažnu podršku i akademske i pravosudne zajednice, tako da vjerujem da ćemo naš program rada u potupunosti realizovati u ovoj godini", smatra Kasipović. 

On je pojasnio da su formirane radne grupe koje će sa Ministarstvom pravde raditi na izradi zakonskih rješenja, među kojima i izmjena Krivičnog zakonika, čemu će prethoditi analiza dosadašnjih rješenja. 

"Kada je riječ o Krivičnom zakoniku moramo procijeniti sva rješenja koja trenutno imamo, iz svih uglova, jednom suptilnom dubinskom analizom doći do potrebnog obima promjena. U svakom slučaju, u ovoj godini imaćemo izmjene i dopune ovog pravnog akta", rekao je Kasipović. 

On je ocijenio da je veoma značajan napredak republičkih organizacija koje su u sastavu Ministarstva pravde, prije svega Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, te Centra za edukaciju sudija i tužilaca. 

Govoreći o Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, Kasipović je podsjetio da je Srpska usvojila njegove izmjene i dopune u hitnoj proceduri i izrazio uvjerenje da će, formiranjem Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara, biti riješeno pitanje izdržavanja zatvorske kazne, koje tretira ovakvo zakonsko rješenje. 

Na pitanje da li se može u ovoj godini očekivati nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, Kasipović je ponovio da je uslov formiranje vlasti na svim nivoima. 

"Potrebno je što prije formirati Savjet ministara i Vladu FBiH, da bi se pristupilo daljim nastojanjima, rješenjima i zajedničkom radu na reformi pravosuđa u BiH. Naravno, u Republici Srpskoj radimo svoj posao i zbog toga i jeste deset zakona predviđeno za rad", istakao je Kasipović.