Ministarstvo odlučilo: Nema prekvalifikacije u zdravstvo iz drugih struka

  • 06.07.2020. 00:00

Sindikalci su za, dok su organizatori prekvalifikacija protiv - tako je dočekana odluka Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da u narednom periodu ne odobrava prekvalifikaciju i dokvalifikaciju iz drugih struka u struku zdravstvo. Sindikat zdravstva pozdravlja potez Ministarstva, jer, kažu, prekvalifikovani tehničari često dobijaju posao umjesto onih koji su se redovno školovali za tu branšu - pa ovima ništa ne preostaje nego da idu trbuhom za kruhom.

"Velika je glupost da imate prekvalifikaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika. Mislim da bi oni trebali da budu izuzeti od svih ostalih zanimanja. Ipak treba veliko znanje, da vam pacijent dolazi u ambulantu, trebate mnogo znanja, od srednjeg kadra do ljekara, da bi koliko-toliko zaštitili zdravlje građana Republike Srpske", kaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

U Srednjoškolskom centru "Gemit Apeiron", koji nudi prekvalifikaciju od 2010. godine, kažu da im je ova informacija došla kao grom iz vedra neba. Oni smatraju da programe prekvalifikacije u zdravstvu provode kvalitetno, sa dosta praktične nastave, i kažu da mnogi koji su se kod njih školovali sada rade u zdravstvu. Očekuju da će sada mnogi ići na prekvalifikaciju u Federaciju BiH.

"Prekvalifikacija se uvijek radila, i prije uvođenja novog zakona o obrazovanju odraslih, i neophodna je prekvalifikacija u oblasti zdravstva. Treba nam taj kadar. Mnogi naši odlaze u inostranstvo. Ko će nas ovdje liječiti, njegovati stare? Mnogi, s obzirom da ne mogu možda da nađu posao u svojoj struci, zato se opredjeljuju za prvo zanimanje koje je u trendu", kaže Milanka Aleksić, menadžer Srednjoškolskog centra "Gemit Apeiron".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture su saopštili da su od predstavnika poslodavaca zaprimili niz predstavki o nedostatku profesionalnih kompetencija lica koja su završila programe obrazovanja odraslih za zanimanja u zdravstvu, i da su se zato odlučili na ovaj korak.

"Uzimajući u obzir da je obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sistema Republike Srpske, te da su programi obrazovanja odraslih kraći u odnosu na redovne nastavne planove i programe, te kako se istim definišu ishodi učenja, Ministarstvo je stava da je prekvalifikacija opravdana samo unutar struke Zdravstvo", poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Pošto je u toku reforma obrazovanja, planirano je precizno definisanje standarda u zdravstvenoj struci, koji bi trebalo da se usklade sa Direktivama EU i smjernicama Evropske federacije vijeća medicinskih sestara. Prema podacima Ministarstva, srednje stručno obrazovanje odraslih, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, osposobljavanje i usavršavanje izvode 53 ustanove u Srpskoj.

Тагови: