Ministarstvo odgovorilo Ćosiću: Osam dana rok za primopredaju dužnosti

14:37, 25.12.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske obavijestilo je novoizabranog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića da se primopredaja dužnosti nakon sprovedenih izbora za organizacione jedinice lokalne samouprave obavlja najkasnije u roku od osam dana od dana potvrde mandata.

"U Zakonu o lokalnoj samoupravi, odredba člana 47 na jasan način obavezuje kako i kada se mora izvršiti primopredaja dužnosti između gradonačelnika nakon što organ nadležan za sprovođenje izbora potvrdi mandat", naveli su iz Ministarstva u odgovoru na Ćosićev dopis kojim je zatražio mišljenje o primjeni zakonskih odredaba u vezi obavljanja primopredaje dužnosti.

U dopisu Ministarstvu, Ćosić je naveo da je 22. decembra od Centralne izborne komisije (CIK) preuzeo uvjerenje o izboru za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, te ukazao na odredbe Zakona o gradu Istočno Sarajevo, kojim se uređuje izbor gradonačelnika.

Iz Ministarstva su naveli da je Ćosić ukazao i na odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta grada Istočno Sarajevo kojima se uređuje primopredaja, te da je Skupština Grada na sjednici 17. decembra donijela odluku o imenovanju Komisije za primopredaju dužnosti između gradonačelnika.

Na proteklim lokalnim izborima u BiH, koji su održani 15. novembra, građani Istočnog Sarajeva su prvi put direktno birali gradonačelnika, a najviše glasova osvojio je Ćosić, koji je sertifikat preuzeo u utorak, 22. decembra, od kada mu teče mandat.

Međutim, dosadašnjem gradonačelniku Nenadu Vukoviću mandat ističe tek u martu 2021. godine, tako da je on i dalje na čelu ovog grada.