Ministarstvo finansija: Zakon ne poznaje osnivanje Tima za reviziju

18:59, 31.01.2021.
Thumbnail
U Ministarstvu finansija Republike Srpske ističu da zakon ne poznaje osnivanje "Tima za reviziju", te napominju da Grad Banjaluka već ima Jedinicu interne revizije u skladu sa zakonom i da svako drugo tijelo koje interno obavlja revizije nije u skladu sa važećom regulativom iz te oblasti.

Centralna jedinica za harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, koja djeluje kao organizaciona jedinica Ministarstva finansija Republike Srpske, zvanično nije upoznata o osnivanju Tima za reviziju u Gradskoj upravi Banjaluka, navode iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva kažu da Centralna jedinica za harmonizaciju svoj rad zasniva na Zakonu o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske.

"Zakon ne poznaje osnivanje Tima za reviziju, te na osnovu toga ne postoji naša nadležnost nad istim", navodi se u odgovoru Ministarstva na upit RTRS-a.

Iz Ministarstva ističu da im nije poznata činjenica o ispunjenosti uslova za imenovanje i da ne posjeduju relevantne činjenice o stručnoj spremi lica koja su imenovana.

"Zakonom o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske predviđen je način uspostljanja i kriterijumi za uspostavljanje Jedinice interne revizije", napominju iz Ministarstva.

U tekstu piše da Grad Banjaluka ima sistematizovanu i uspostavljenu Jedinicu interne revizije u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima, međunarodnim standardima za profesionalnu praksu interne revizije, etičkim kodeksom i okvirnom poveljom interne revizije.

"Svako drugo tijelo unutar subjekta koje interno obavlja revizije nije u skladu sa važećom regulativom iz oblasti interne revizije", naglašavaju iz Ministarstva finansija Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predstavio je 29. decembra "Tim za reviziju", a danas je na konferenciji za novinare saopštio njegove prve izjveštaje "koji se odnose na nezakonitost rada Gradske uprave i javnih preduzeća u prethodnom periodu".

Stanivuković je precizirao da će krivične prijave 2. februara podnijeti protiv protiv bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, Mladena Ćućuna, Milenka Letića, te Vedrana Mitrovića.

Predsjednik Stanivukovićevog "Tima za reviziju" je Diana Cvijić, koja je ovlašteni revizor, a članovi advokati Jovana Kisin i Dario Sandić, diplomirani pravnik Sanja Bulara, te diplomirani inženjer građevine Jelena Kos.