Ministarstvo finansija: BN televizija obmanjuje javnost

  • 07.04.2020. 18:35

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da Srpska, kao i sve zemlje okruženja i svijeta, novim zaduženjem nastoji obezbijediti dovoljno likvidnih sredstava kojim bi se potpomogao i ubrzao oporavak stanovništva i privrede od posljedica virusa korona, ističući da je svakom ko ima elementarno znanje o funkcionisanju tržišta jasno da se zlonamjernim i neistinitim tekstom objavljenim na portalu BN televizije nanosi nemjerljiva šteta Republici u uslovima epidemije.

Iz Ministarstva finansija Srpske odbacuju neistinite tvrdnje iznesene na portalu BN televizije u tekstu pod naslovom "Iz Vlade Republike Srpske izlaze netačne informacije - Hoće li neko odgovarati?!", te traže da ta medijska kuća hitno povuče navedeni tekst i objavi demanti, jer će u suprotnom biti primorani da svoja prava traže pravnim putem.

"Ministarstvo finansija Republike Srpske u jučerašnjem saopštenju o rezultatima aukcije obveznica nije iznijelo neistine, jer je Srpska na tržištu hartija od vrijednosti prodala svih 35.000 obveznica po diskontnoj kamatnoj stopi, a ne kuponskoj, čime je Republika u veoma teškim vremenima po zdravlje stanovništva i privredu realizovala 33.393.500 KM. Vrijednost potražnje je daleko premašila ponudu za čak 60 odsto, o čemu smo informisali javnost", navode iz Ministarstva.

Iz Ministarstva dodaju da je tržište državnih hartija od vrijednosti važan dio opšteg finansijskog tržišta.

"Višak novca kojim banke/investitori raspolažu pokazatelj je likvidnosti, odnosno pozitivnog stanja finansijskog sistema, što i omogućava finansiranje potreba države u okviru plasmana hartija od vrijednosti. U skladu sa zakonima ponude i potražnje se, na tim tržištima, formira efektivna kamatna stopa", pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Navode da stopa prinosa državnih hartija od vrijednosti zavisi od vrste hartija i rejtinga zemlje koja ih emituje, ali prvenstveno od opšte situacije na finansijskim tržištima.

"Republika Srpska je do sada prodavala kratkoročne hartije od vrijednosti sa kamatnom stopom nula, a dugoročne sa premijom, što je medijima željnim senzacionalizma promaklo ili nisu željeli da objavljuju takve informacije u kojima je Srpska imala znatno povoljniji odnos kao ponudilac hartije od vrijednosti, jer je dobila više nego što je nudila", navodi se u demantiju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Naglašava se da izdavanje, odnosno emisija državnih hartija od vrijednosti ima prednosti u odnosu na ostale načine zaduživanja jer je transparentnije, daje mogućnost da država provjeri opravdanost zaduživanja u javnosti, kao i da stanovništvo ostvari prinose posuđivanjem sredstava državi.

Iz Ministarstva ističu da se u situaciji koju je u svijetu izazvala pandemija virusa korona, ali i generalno govoreći, države gotovo uvijek zadužuju na finansijskim tržištima, a ne kod komercijalnih banaka.

"Neistinitim tekstom ste narušili ugled Ministarstva finansija, Vlade Republike Srpske, ali i svoje matične kuće. Pitanje je samo ko će za to snositi odgovornost", poručuju iz Ministarstva finansija Srpske.

Na jučerašnjoj aukciji obveznica Republike Srpske Ministarstvo finansija je uspješno prodalo ukupnu ponudu petogodišnjih hartija od vrijednosti Srpske u iznosu 35 miliona KM.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je emisija realizovana uz diskontnu cijenu, a ostvarena je kamatna stopa od tri odsto.