Neophodan prelazak na trezorko poslovanje

Ministar zdravlja okupio 13 direktora Domova zdravlja sa istoka Srpske

  • 30.08.2019. 19:14

Po receptu iz obrazovnog sistema, valjalo bi formirati aktiv direktora Domova zdravlja u Republici Srpskoj, koji bi na efikasniji način raspoređivao resurse.

Ovo je jedna od poruka sa sastanka ministra zdravlja i direktora 13 domova zdravlja sa istoka Srpske. Koliko je to važno može da se vidi na primjeru ambulante iz Istočnog Starog Grada koja je, zahvaljujući Domu zdravlja iz Rogatice, dobila biohemijski analizator.

"Što se tiče aparata, to je jedan od aparata labaratorijskih koji nam nedostaje i on će upotpuniti laboratorijske analize koje mi radimo", navela je Vladimirka Ikonić, direktor ambulante Hreša Istočni Stari Grad.

Jedna od glavnih tema sastanka bila je najava da će ruski oftamolozi obilaziti ruralna područja.

"Na našoj opštini postoje četiri terenske ambulante koje su udaljene i do 50 kilometara od grada, tako da postoje stanovnici gore, starije populacije koje praktično nikada nisu ni uradili oftamološki pregleg", Miroslav Ristanović, direktor Doma zdravlja u Foči.

Mnogi ljekari iz Srpske su otišli, čulo se na sastanku, ali većina na usavršavanje. 

"Pojedini domovi zdravlja imaju problema, ali više sa aspekta upućivanja ljudi na specijalizacije, jer je proces takav. Vi kad pošaljete čovjeka na specijalizaciju, morate da primite drugog da bi obavljao njegov posao, što ove domove zdravlja dovodi u izazov", izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Paljanska vlast ne sjedi skrštenih ruku kada je u pitanju unapređenje zdravstvene zaštite. Ministru su najavili izgradnju ambulante na olimpijskoj planini, a novac je već stigao iz Srbije.

"Da ćemo ući u izgradnju ambulante na Jahorini, gdje smo dobili sredstva od Vlade Srbije u iznosu od 100 hiljada evra, da smo uspjeli da saniramo ambulante u Podgrabu i Mokrom", rekao je Boško Jugović, načelnik opštine Pale. 

Ministar Šeranić danas je objasnio i neophodnost prelaska svih domova zdravlja na trezorsko poslovanje. Glavna namjera trezorskog načina poslovanja je uvođenje bolje kontrole i racionalizacija trošenja sredstava u zdravstvenom sistemu. 

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм