Ministar Lukač u posjeti Ribniku i Mrkonjić Gradu

19:13, 23.10.2020.
Izvor: ATV
Ribnik je već pod video nadzorom, Mrkonjić Grad tek treba da bude pokriven kamerama. O tome su načelnici ovih opština razovarali sa ministrom Draganom Lukačem. U Ribniku je već postavljena 21 kamera, a sve to koštalo je 39.000 maraka.

Kamere će bilježiti sve šo se dešava na javnim površinama, samim tim doprinijeti i prevenciji krivičnih djela, a istrage će biti jednostavnije.

Ipak kamere, tvrdi ministar, neće ugrožavati privatnost građana

"Ni u kom slučaju ne radimo snimanje privatnih površina niti na bilo koji način ugrožavamo privatnost naših građana sve ono što se dešava na javnim površinama po pitanju saobraćaja, prevenije krivičnih djela i prekršaja, i sama istraga biće na mnogo lakši način procesuirana", izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nije tu kraj projetkima koje opština Ribnik i MUP Srpske planiraju da rade zajedno. Naredni će biti uređenje Policijske stanice. Ono što je najvažnije, kaže načelnik Ribnika, jeste da imaju policijsku podršku s obzirom da je Ribnik na udaru i jeden od migrantskih ruta.

"Ako znamo da smo jedna od opština koja se graniči sa FBiH da kod nas i prolazi jedna migrantska ruta onda znate od kakvog je značaja sistem video nadzora za opštinu Ribnik i bezbjednost svih naših građana", rekao je Nebojša Karać, načelnik opštine Ribnik.

Nadzorne kamere doprinijeće i boljoj bezbjednosti Mrkonjić Grada. Na ulicama će biti instalirano 46. A ubrzo će biti raspisana i tenderska procedura za nabavku i instalaciju video nadzora.

"Sigurno će to biti dobra stvar za Mrkonjić kao što se već pokazalo u većini opština u Republici Srpskoj gdje je MUP u prevntivnom smislu postiže mnogo bolje rezultate u prevenciji krivičnih djela i prekršaja", dodaje Lukač.

"Ovo već možemo da smatramo da ćemo završiti do kraja godine to je 46 kamera ali nama treba toga još, veća sigurnost i bezbjenost jer smo mi ovdje na tromeđi puteva na granici sa Federacijom", kazala je Divna Aničić, načelnik opštine Mrkonjić Grad.

Instaliranje video nadzora zajednički su projekti opština i MUP-a Srpske. A realizuju se širom Republike Srpske.