Predsjednik Lovačkog saveza Srpske

Minić: Mjere zaštite ne podrazumijevaju masovni odstrel divljih svinja

  • 16.08.2019. 15:51

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić apelovao je povodom uvođenja i primjene preventivih mjera zaštite od afričke kuge u Srpskoj da se lovci pridržavaju unaprijed određenog kalendara lova na divlju svinju i da ni u kom slučaju ne koriste novonastalu sitauciju za masovan i nekontrolisan odstrel.

"Zakon, vrijeme i okolnosti u okruženju traže od nas da svakim danom budemo sve aktivniji i pratimo situaciju. Međutim, moramo da djelujemo u okviru propisanih regulativa. To ne podrazumijeva nikakav masovni i nekontrolisani odstrel, čak naprotiv", rekao je Minić.

U saopštenju Lovačkog saveza se navodi da je Minić istakao da je Savez u saradnji sa Minstarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kreirao preventivne aktivnosti koje se odnose na aktivan odstrel divljih svinja u smislu odstrela sa godišnjim planom i kalendarom lova.

"To bi značilo da do 1. septembra lov sa visokih čeka ili prigonom isključivo bez pasa može i treba da se izvršava u smislu daljeg monitoringa na prisustvo afričke kuge divljih svinja i da ga iskoristimo i u dijelu za sprečavanje štete na usjevima. Nakon toga, po kalendaru lova od 1. septembra slijedi lov pogonom sa psima. Ova aktivnost podrazumijeva još jedan krug monitonga na prisustvo afričke kuge", objasnio je Minić.

On je precizirao da je nakon odstrela svinje potrebno uzeti uzorak prema uputstvu i dostaviti ga najbližoj veterinarskoj stanici koja ga dalje šalje Veterinarskom institutu "Dr Vaso Butozan" koji vrši analizu eventualnog prisustva afričke kuge.

Minić je, takođe, rekao da je uputstvo resornog ministarstva za tačno postupanje u vezi sa nastankom štete od medvjeda proslijeđeno svim udruženjima u čijim lovištima obitava medvjed.

"Јoš jednom pozivam sve kolege da prvenstveno prihranom u šumi i pravljenjem mečilišta zadržimo medvjeda daleko od usjeva, pa i naseljenih mjesta. Ako se zbog boniteta u lovištu pojavi slučaj da imamo medvjeda kojeg ne možemo da kontrolišemo, primjenjivaćemo zakon i navedena uputstva resornog ministarstva", naveo je Minić.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i štete na usjevima koje ova divljač pričinjava u Srpskoj, nedavno usvojilo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.