"Tuzlanska kolona"

Milunović: Za ubijanje 54 vojnika JNA još nema osuđenih

  • 13.05.2020. 13:38

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da, nažalost, još niko nije pravosnažno osuđen za zločin u Tuzli, kada su 15. maja 1992. godine paravojne muslimanske formacije ubile 54 vojnika JNA, koji su se mirno povlačili iz kasarne.

Milunović je istakao da je odgovornost za ovaj unaprijed dobro planiran i pripreman zločin na tadašnjim vlastima opštine Tuzla koje su garantovale bezbjedan izlazak pripadnicima JNA iz grada.

"Za komandnu odgovornost procesuiraju se samo srpski oficiri, dok se drugi oslobađaju ili im se izriču neprimjereno niske kazne za počinjene zločine. Jedan od najočitijih primjera je presuda potpuno nevinom generalu Novaku Đukiću. Eksperti iz više zemalja nesporno su utvrdili da to stradanje u Tuzli nije bilo izazvano topovskom granatom, ali i pored svih činjenica i dokaza, pravosudne institucije odbijaju da obnove postupak", ukazao je Milunović.

On je poručio da je trajna obaveza srpskog naroda da traži istinu i pravdu dok ne budu procesuirani svi koji su počinili zločine nad srpskim vojnicima i narodom u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Milunović je najavio da će u petak, 15. maja, biti obilježeno stradanje pripadnika JNA u Tuzli, poznato pod nazivom "Tuzlanska kolona", saopšteno je iz resornog ministarstva.

"U ovom teškom zločinu, direktno emitovanom na lokalnoj TV stanici, ubijena su 54 vojnika, a 78 je ranjeno. Zarobljena su 44, nakon čega je pet ubijeno. Sramno je da 15. maj Tuzla obilježava kao `Dan odbrane grada`", istakao je Milunović.

Milunović je naglasio da su mučkim ubijanjem vojnika u Tuzli, koje se desilo samo deset dana nakon sličnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prekršene odredbe Međunarodnog ratnog prava i Ženevske konvencije.