Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS

Milunović za ATV: Novi Zakon regulisaće način na koji se mobing može dokazati

  • 17.06.2021. 20:44

Prijedlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu regulisao je način na koji se mobing može dokazati, kazao je ovo gostujući u Centralnim vijestima ATV-a, Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

"Prijedlog zakona danas je bio na Vladi i Vlada ga je pustila u dalju proceduru prema Narodnoj skupštini Republike Srpske. A NSRS je na svojoj 14. sjednici održanoj 11. februara usvojila Nacrt zakona i naložila zaključkom da se uputi na javnu raspravu. Obzirom da je ovo nov Zakon, u našem zakonodavstvu prijedlog se u mnogome razlikuje od Nacrta, iz razloga što su uvažene sugestije i poslanika iz njihovih diskusija na Narodnoj skupštini. Isti je pretrpio dosta izmjena. Zakon je precizno definisao šta predstavlja uznemiravanje na radu. Dakle, to su sve vrste djelovanja fizičke, psihičke i seksualne prirode, koja mogu da budu ispoljena prema radniku, prema grupi radnika ili prema poslodavcu", istakao je Duško Milunović.

Milunović je pojasnio i kako se mobing može dokazati.

"Zakon je regulisao na kome je teret dokazivanja. U zavisnosti od situacije da li je to na radniku ili na poslodavcu u svakom slučaju predvidio je one situacije, koje se ranije nisu mogle dokazati. Predvidio je i način na koji radnik može da ostvari prava, predvidio je da poslodavac mora upozna radnika sa načinom koji će ostvariti prava da bi se zaštitio od takve vrste zloupotrebe odnosno uznemiravanja na radu", zaključuje Milunović.

Тагови: