Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Milunović: U ratu veliki teret bio na starješinama VRS i MUP-a

  • 18.09.2019. 10:11

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da su ogromnu žrtvu u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu dali svi poginuli borci i ratni vojni invalidi, ali da je veliki teret organizovanja i vođenja bio na starješinama Vojske Republike Srpske /VRS/ i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

On je danas u Novom Gradu istakao da je bilo teško voditi jedinice, a da pri tom nije bilo proglašeno ratno stanje.

"Starješinama je bilo otežano rukovođenje te četiri godine jer su na snazi bili mirnodopski mehanizmi. Ipak, sposobnošću i obučenošću sačuvane su jedinice i dovedene do slobode", dodao je Milunović.

Milunović se jutros obratio na okupljanju starješina novogradske brigade koje je organizovano povodom 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske u agresiji hrvatske vojske 1995. godine.

Ministar je rekao da je ovo prvi put da se u Novom Gradu okupljaju starješine u organizaciji načelnika opštine i izrazio nadu da će to postati praksa.

U Novom Gradu će danas biti obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, kada je na području tri opštine ubijeno više od 100 lica.

Program obilježavanja počeće u 10.00 časova pomenom i polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjice, kod Novog Grada.

Obilježavanje 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Materijalna šteta koja je pričinjena u hrvatskoj agresiji na područje Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice 1995. godine procjenjuje se na oko 180 miliona KM.