Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Milunović: Potpisivanje peticije obično politikantstvo PDP-a

  • 03.02.2021. 13:39

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da najava funkcionera PDP-a o potpisivanju peticije za povećanje boračkog dodatka predstavlja obično politikantstvo kojim se putem postavljanja nerealnih ciljeva pred aktuelnu vlast nastoje dobiti jeftini poeni preko leđa onih koji najviše učinili za Srpsku.

"Moram istaći da se dobro sjećamo vladavine PDP-a od 2000. do 2004. godine i njihovu brigu u to vrijeme za boračku populaciju i da se dobro sjećamo i visine i broja neisplaćenih invalidnina, kao i šest neisplaćenih penzija iz tog perioda", istakao je Milunović.

On je podsjetio da je Vlada Srpske, na čijem je čelu u tom periodu bio Mladen Ivanić /tada predsjednik PDP-a/, 2001. godine donijela dokument koji govori o politici reformi u oblasti boračko-invalidske zaštite kojim se Republika Srpska obavezala da iz budžeta neće finansirati prava boraca na mjesečna gotovinska davanja.

Milunović je naveo da to govori o njihovoj politici i brizi za borce, te napomenuo kako je u tom dokumentu bilo navedeno da će se brisati sva prava za čiju realizaciju Srpska ne može obezbjediti budžetska sredstva i da će se uvesti imovinski cenzus za porodične invalidnine.

"Bilo je navedeno i da će se ograničiti budžetska izdvajanja na dostignutom nivou, koji je tada bio 101 miliona KM, a da će se povećanje invalidnina usloviti smanjenjem broja korisnika", rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je dodao i da je tim dokumentom tražena i harmonizacija propisa u oblasti boračko-invalidske zaštite sa propisima iz Federacije BiH.

Milunović je naveo i da je taj dokument pretočen u zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske 2004. godine, te da su njegovo usvajanje pratili protesti boračkih kategorija.

"Iza vlade PDP-a ostala su neisplaćena primanja borcima, odnosno ratnim vojnim invalidima invalidnine iz jula 2003. godine i avgusta 2004. godine, a to je isplatila nova vlada formirana 2006. godine", dodao je Milunović.

On je naveo da je Vlada Srpske od 2006. godine do danas, u granicama svojih mogućnosti, maksimalno radila na poboljšanju statusa boračkih kategorija, te da je tadašnji postojeći borački budžet sa visine od 101 miliona KM iz 2001. godine već 2006. godine povećan na 127,9 miliona KM.

Milunović je naglasio da je povećanjem budžetskih sredstava već bila stvorena mogućnost da se povedu razgovori sa boračkim organizacijama o boračkom dodatku i to je stvorilo pretpostavke da se uvede i prvi borački dodatak u 2007. godini, koji je tada i prvi put isplaćen za borce prve i druge kategorije.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.