Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Milunović: Ponovo uspostaviti socijalni dijalog

  • 23.01.2019. 15:45

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je neophodno ponovo uspostaviti socijalni dijalog u Republici Srpskoj i podići ga na viši nivo od dosadašnjeg, te najavio da bi u februaru trebalo da počnu pregovori o opštem kolektivnom ugovoru.

Nakon sastanka sa predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić, Milunović je rekao novinarima da je, kada je riječ o socijalnom dijalogu, postignuta saglasnost sa sindikatom.

Milunović je istakao da je pred resornim ministarstvom program aktivnosti u ovoj godini, prije svega u zakonodavnom dijelu koji se odnosi na donošenje izmjena i dopuna zakona o radu, o posredovanju pri zapošljavanju, o štrajku, o sprečavanju zlostavljanja na radu, te o profesionalnoj rehabilitaciji.

On je rekao da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite zajedno sa socijalnim partnerima svu svoju energiju usmjeriti kako bi ovaj program bio realizovan u ovoj godini.

"Kolektivno pregovaranje u Republici Srpskoj mora se podići na viši nivo i potpuno sam svjestan neophodnosti donošenja opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj, na šta je ukazao Savez sindikata", istakao je Milunović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske rekao je da će nakon usvajanja tog programa u februaru početi pregovori o opštem kolektivnom ugovoru u Republici Srpskoj.

On je naveo da će Vlada Republike Srpske preduzeti sve mjere koje su u njenoj mogućnosti da ispoštuje sve navode iz ekspozea premijera Radovana Viškovića.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je zahtjev Saveza sindikata da se u ovoj godini u Republici Srpskoj mora dostići iznos najmanje plate od 500 KM i prosječna plata u iznosu od 1.000 KM.

Ona je rekla da je od Milunovića zatražila da u izradi programa rada resornog ministarstva na vrhu bude usvajanje izmjena zakona o radu, o posredovanju pri zapošljavanju, izrada strategije zaštite zdravlja na radu, te jasan stav Vlade u pogledu unapređnja kolektivnog pregovaranja i donošenja opšteg kolektivnog ugovora.

Mišićeva je ponovila da je ključni problem u Republici Srpskoj, kada je riječ o oblasti rada, siva ekonomija, odnosno odlazak u inostranstvo radne snage sa ovih prostora za boljom platom i boljim uslovima rada.

Ona je rekla da se stopa nezaposlenosti u Republici Srpskoj smanjuje, te da je dostigla cifru od 97.193 nezaposlenih, dok je prije nekoliko godina pominjana cifra od 160.000 nezaposlenih u Republici Srpskoj. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)