Milunović: Pomoć socijalno ugroženim borcima

  • 26.04.2021. 14:31

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da će svi socijalno ugroženi borci koji budu ispunili kriterijume javnog poziva ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM.

Milunović je naveo da će, nakon analize svih prikupljenih podataka i završenog javnog poziva, moći da se utvrdi koji će to vidovi pomoći biti u zavisnosti od broja i ekonomskih mogućnosti.

"Važno je da uradimo socijalnu kartu. Ako bude došlo do nekakvih promjena u toj socijalnoj karti, lokalne zajednice će biti dužne da obave korekcije. Nema potrebe da ulazimo u ponovni proces i da se ti ljudi ponovo javljaju. Važno je da ih evidentiramo i da pratimo njihovo stanje", rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da će boračke službe u lokalnim zajednicama pratiti stanje i promjene, kao što to čine kada je riječ o ratnim vojnim invalidima, borcima koji promaju dodatak i ostalima.

Prema njegovim riječima, podaci se obrađuju u prvostepenom organu u lokalnim zajednicama.

"Obavezali smo lokalne zajednice da formiraju komisije. Do sada ih je formirano 46, a 27-28 ih je već počelo da radi po predmetima. Zahtjev uz broj žiro-računa i kopiju lične karte predaje se lokalnoj zajednici koja je dužna da prikuplja podatke podnosioca zahtjeva, poput podatka o prihodima, vlasništvu nad nekretninama i druge", pojasnio je Milunović.

On je naveo da je javni poziv za podnošenje zahtjeva za novčanu pomoć socijalno ugroženim nezaposlenim borcima od prve do pete kategorije mlađim od 60 godina raspisan 2. aprila i da traje do 5. maja.

Milunović je dodao da je jedan od kriterijuma da domaćinstvo ne ostvaruje prihode veće od 520 KM, a za pojedinca 207 KM, te ukoliko je podnosilac vlasnik vozila čija je kataloška vrijednost veća od 6.000 KM ne može da ostvari pravo.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske sinoć donijela odluku da obezbijedi 18.972.920 KM za poboljšanje materijalnog položaja korisnika iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

"Ovom odlukom je obuhvaćeno 270.115 korisnika. Za 182.239 korisnika kojima je obračunata penzija za april u iznosu od 415,82 KM ili manje biće isplaćena jednokratna pomoć od 80 KM, a 87.876 korisnika penzije veće od 415,82 KM dobiće po 50 KM", pojasnio je on.

Govoreći o akcionom planu za zapošljavanje boračkih kategorija, Milunović je naveo da je Vlada prvobitno izdvojila tri miliona KM, ali da je pokazano veliko interesovanje koje prevazilazi planirana sredstva za samozapošljavanje.

"Od 1.441 lica koje se prijavilo 1.334 lica su ispunila uslove, tako da će Vlada Srpske izdvojiti za sva ova lica po 10.000 KM", naveo je on.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je osnovni cilj javnog poziva da bude ustanovljen tačan broj demobilisanih boraca koji se nalaze u stanju socijalne potrebe jer se bez toga ne može obaviti nijedno planiranje, pogotovo sredstava.

"Radimo i jednu socijalnu kartu koja je mnogo obimnija, značajnija i sadržajnija od one koja je sada upućena sa javnim pozivom da se popuni da bi se ostvarilo pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Namjera Vlade Srpske i organizacija proisteklih iz odbrambeno - otadžbinskog rata je da ovo ne bude jedina vrsta pomoći i jedini javni poziv u toku ove godine", naglasio je Savčić.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм