Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske

Milunović: Ne smijemo zaboraviti stravičan zločin nad Srbima u Sijekovcu

  • 25.03.2021. 15:03

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je da su regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama, počinile stravičan zločin nad Srbima u Sijekovcu 1992. godine, kojeg mlade generacije u Republici Srpskoj nikada ne smiju zaboraviti.

Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je u Sijekovcu izvršen stravičan zločin nad devet Srba, ističući da su posebno stradale porodice Zečević i Milošević.

- Јovan Zečević je ubijen u svojoj kući sa tri sina od kojih je jedan bio dijete sa posebnim potrebama. Ubili su i Luku Miloševića i njegova dva sina. Najmlađa žrtva bio je Dragan Milošević koji je imao 17 godina, a najstarija žrtva Јovo Zečević imao je 72 godine - istakao je Milunović.

Milunović je rekao da je za ovaj stravičan ratni zločin odgovaralo jedino Zemir Kovačević koji je osuđen na 10 godina zatvora.

On je naveo da Nijaz Čaušević, komandir interventnog voda koji je bio podrška snagama koje su ušle u Sijekovac, za ovaj zločin nikada nije odgovarao, već je sve vrijeme do 2007. godine proveo u Hrvatskoj vojsci kada je i penzionisan.

Milunović je najavio da će sutra u Sijekovcu kod Broda biti obilježeno 29 godina od stradanja Srba u tom mjestu.

- Mi ćemo sutra održati pomen srpskim žrtvama u Brodu, da ih se sjetimo, da se prisjetimo zlikovaca koji su to učinili , da ih ne zaboravimo i da ih zapamte mlade generacije koje dolaze u Republici Srpskoj - istakao je Milunović.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će ovaj događaj zbog epidemiološke situacije biti organizovan u skraćenom programu i uz ograničen broj prisutnih.

Graonić je naveo da program počinje u 10.30 časova pomenom poginulim srpskim civilima u Sijekovcu u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije, dok je u 10.40 časova predviđeno polaganje vijenca i cvijeća kod spomen-ploče.

On je rekao da će programu prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, opštine Brod, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske i građani.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.