Predsjednik Republike Srpske

Milovanović dao veliki doprinos stvaranju Srpske

  • 09.10.2019. 15:31

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici preminulog general-pukovnika Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića, istakavši da će ostati upamćen kao hrabar i častan general, iskreni rodoljub koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima stvaranja Republike Srpske.

"Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za porodicu i prijatelje, ali i za srpski narod. U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje lično ime uputio izraze dubokog saučešća porodici uvaženog generala i člana Senata Republike Srpske Manojla Milovanovića.

"General Milovanović bio je jedan od onih školovanih oficira koji je u posljednjem ratu bez kalkulacija stao u odbranu srpskog naroda neštedeći ni sebe, ni svoju porodicu i časno vršio i izvršio sve svoje vojničke, a prije svega ljudske obaveze prema svom narodu i Republici Srpskoj. General Milovanović je svoje ime časno kao prvi načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske upisao u istoriju Republike Srpske. Neka mu je vječna slava i hvala", navodi se u telegramu predsjednika NSRS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici preminulog Milovanovića.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti general-pukovnika Manojla Milovanovića, koji je kao visoki vojni starješina dao doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske", istakao je Dodik.

On je naveo da je smrt general-pukovnika Milovanovića veliki gubitak ne samo za njegovu porodicu i prijatelje, nego i za cijeli srpski narod.

"Iskreno saosjećajući u bolu koji vas je zadesio, upućujem vam izraze mog najdubljeg saučešća", navedeno je u telegramu saučešća srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović uputio je danas telegram saučešća porodici preminulog generala Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića, navodeći da je dao nemjerljiv doprinos u odbrani svog naroda i Republike Srpske.

Milunović je istakao da mu je bila čast poznavati generala Milovanovića, poštenog, časnog i otadžbini do kraja odanog oficira i služiti kao vojnik pod njegovom komandom.

"General Milovanović je bio izuzetan čovjek, hrabar i odlučan vojskovođa koji je angažovanjem u Vojsci Republike Srpske, na mjestu načelnika Generalštaba, dao nemjerljiv doprinos u odbrani svog naroda i Republike Srpske", naveo je Milunović.

On je dodao da je sa žalošću primio vijest o smrti legendarnog komandanta Vojske Republike Srpske.

General-pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Manojlo Milovanović preminuo je jutros u Banjaluci u 76. godini.

Milovanović je tokom proteklog rata u BiH bio načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske.

U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.