Opšti izbori 2018

Milorad Dodik, Željka Cvijanović i SNSD u velikoj prednosti

  • 13.10.2018. 19:01

Na biralištima u Republici Srpskoj, Milorad Dodik je definitivno pobijedio Mladena Ivanića u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH. Nakon 100 odsto obrađenih biračkih mjesta, Dodik ima 54 odsto glasova u odnosu na 43 odsto za Ivanića. 

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za Predsjedništvo je osvojio 70 hiljada više glasova od kandidata Saveza za pobjedu. 

Željka Cvijanović je takođe u vođstvu ispred Vukote Govedarice. Dok se čekaju rezultati sa još tri od 2.200 birališta, dosadašnja premijerka bježi dosadašnjem narodnom poslaniku za oko 29 hiljada glasova. Procentualno - oko 4,5 odsto. 

Iz Centralne izborne komisije je danas saopšteno da će Glavni centar za brojanje da prebroji glasove sa 27 biračkih mjesta, za različite nivoe vlasti, jer tamošnji birački odbori nisu utvrdili tačan rezultat izbora. Osim toga, još se čeka na prebrojavanje glasova pristiglih poštom, glasova iz ambasada i konzulata, kao i glasova koje su prikupili mobilni timovi. 

Ovih birača, kažu u CIK-u ukupno ima više od 60 hiljada.

"Kompletno utvrđeni rezultati će biti u narednih možda 7-10 dana, a tada teku oni rokovi za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje, i ulaganje žalbe na odluku o utvrđivanju rezultata", kaže Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH.

Broj mandata koje su stranke osvojile u Narodnoj skupštini Republike Srpske ostaje manje-više isti još od prvih preliminarnih rezultata. 

Na osnovu obrađenih 99,87% birališta, SNSD ima 28 poslanika, SDS 16, DNS 13, a PDP devet. Skupštinsku 83-ku zaokružuju Socijalisti sa sedam, koalicija oko NDP-a sa četiri, te koalicija Zajedno za BiH sa tri i Ujedinjena Srpska sa takođe tri poslanika. 

Poslanici iz Republike Srpske koji idu u Predstavnički dom bh. Parlamenta su takođe oni o kojima se govorilo već dan nakon izbora. Pet mjesta ide SNSD-u, četiri SDS-u, dva PDP-u, dok su po jedno dobili DNS, SP, i SDA. Iz Federacije BiH, u bh. parlament ulazi devet stranaka. Među njima će najjače biti SDA sa osam mandata, te SDP i HDZ sa po pet. 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)