Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Milorad Dodik u Mrčevcima dočekao Novu godinu

  • 14.01.2019. 19:06

Uz vatromet, muziku i moleban za blagoslovenu i naprednu godinu, proslavljen je doček pravoslavne Nove godine u mjestu Mrčevci kod Laktaša. Već je postala tradicija da se mještani okupe u dvorištu crkve i na taj način, kako kažu, očuvaju običaje i Novu godinu po julijanskom kalendaru proslave onako kako dolikuje.

"Ovo je prilika za sve nas, trebaju svi da dođu da vide kako je lijepo".

"To je doživljaj za srpski narod, čekamo svoju Novu godinu pred bogomoljom, imamo piće hranu veselje".

"Vrlo lijepi naši običaji, moramo da poštujemo da volimo naše običaje kao i našu Republiku Srpsku".

"Mnogo nam znači da se okuplja narod, a posebno mladi večeras je prilika da se uvjerite da smo na pravom put i da dobro radimo", istakli su okupljeni građani.

Pravoslavnu Novu godinu, u rodnim Mrčevcima, dočekao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. U svoje selo, kaže, rado dođe. Mještanima, i svima koji slave, poželio je da im svaki dan bude dobar i srećan.

"Okupimo se svi iz sela, čitavog kraja i meni je uvijek drago da tu budem s njima i evo i večeras sam tu. Okupiti se oko vrijednosti kao što je naša vjera, slava, Republika Srpska, Srbija svakako je nešto što uvijek motiviše i trebalo bi da da novi motiv za okupljanje", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.  

Da sve prođe kako treba pobrinuli su se u parohiji aleksandrovačkoj. Hranu, piće i muziku obezbijedili su za mještane. Nekoliko puta godišnje organizuju slične događaje jer im je želja da se mještani što više okupljaju.

"Postojala je inicijativa u selu da pored toga što se crkva gradi u duhovnom da se ljudi okupe na bogosluženjima uglavnom imamo i par kulturnih događaja mimo bogosluženja, a jedan od tih događaja je i doček pravoslavne Nove godine", istakao je jerej Stanko Ćelić, paroh aleksandrovački.

"Ja sam rođen ovdje i večeras sam tu, ovo je inače novoosnovana parohija aleksandrovačka, kojoj pripada više sela, jedino se ovdje obilježava Nova godina", istakao je Dragoljub Davidović, kum hrama.