O kraku ruskog gasovoda za RS

Milorad Dodik i Željka Cvijanović danas razgovaraju sa predstavnicima "Gasproma"

08:06, 08.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović nastavljaju danas posjetu Sankt Peterburgu, gdje bi, osim učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu, trebalo da razgovaraju sa predstavnicima "Gasproma", te da posjete Predstavništvo Srpske u tom gradu.

Očekuje se da tokom susreta Dodika i Cvijanovićeve sa predstavnicima "Gasproma" bude razgovarano o mogućnosti odvajanju kraka ruskog gasovoda "Turski tok" za Republiku Srpsku. 

"Sastaću se sa ljudima iz `Gasproma` i sa njima razgovarati o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, kao i izgradnji gasne termoelektrane", najavio je ranije Dodik. 

Dodik i Cvijanovićeva učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji ove godine bilježi rekordnu posjećenost - više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup. 

Za danas, kada je i završni dan Foruma, planiran je poslovni dijalog predstavnika Evroazijskog ekonomskog saveza i Asocijacije nacija jugoistočne Azije, Rusije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Japana. 

Dodik i Cvijanovićeva juče su prisustvovali plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Guteres, te razgovarali sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft". 

Tokom Foruma potpisana je "Mapa puta" - aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a na marginama skupa Dodik i Cvijanovićeva imali su brojne bilateralne susrete. 

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem. 

Cvijanovićeva je prvog dana učestvovala i na panelu pod nazivom "Jednake mogućnosti u digitalnom dobu".