Borba za predsjedničku fotelju

Miličević na korak ispred Šarovića da preuzme SDS

  • 13.04.2019. 14:48

Glavni odbor SDS-a na sjednici 21. aprila trebalo bi da konačno utvrdi kriterijume za održavanje unutarstranačkih izbora, a kako stvari sada stoje, najozbiljniji kandidat za preuzimanje najveće opozicione stranke je Milan Miličević, aktuelni načelnik opštine Teslić. Pored njega, u igri su još i aktuelni predsjednik Vukota Govedarica i Mirko Šarović, aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

"Dva najbolja kandidata su Miličević i Šarović i nastojaće se da se unutar stranke dođe do dogovora da bude jedan kandidat, jer bi u ovom trenutku to bilo najbolje. I jedan i drugi imaju rezultate iza sebe i teško je reći u ovom trenutku koji bi bio bolji", rekao je Nemanja Vasić, član Predsjedništva SDS-a, koje je u četvrtak imalo sjednicu i odlučilo da Glavni odbor SDS-a zasjeda u iduću nedjelju u Istočnom Sarajevu.

Sa Miličevićem, Govedaricom i Šarovićem u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali iz nekoliko nezvaničnih razgovora može se zaključiti da trenutno Miličević ima najviše šanse i podrške da preuzme SDS.

Na crtu Miličeviću moguće je da izađe jedino Govedarica, za kojeg se ne zna da li će ili neće u trku za novi mandat na čelu najveće opozicione partije.

"Šarović će biti kandidat pod uslovom da svi stanu iza njega, u suprotnom neće se kandidovati jer uvijek igra na sigurno. Tri su mogućnosti u opticaju, i to da Šarović bude jedini kandidat, da Miličević bude jedini kandidat te da i Miličević i Govedarica idu s kandidaturom pred Skupštinu SDS-a i traže podršku", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak SDS-u.

Kada je riječ o Skupštini SDS-a, koja i bira predsjednika stranke, ona bi trebalo da zasjeda polovinom, najdalje krajem maja i već je na sjednici Predsjedništva SDS-a dogovoreno da broji 450 delegata.

Takođe, dogovoreni su i kriterijumi za izbor delegata izborne sjednice Skupštine SDS-a, a dva najznačajnija su uspjeh na prošlim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske i broj birača iz određene regije.

Iz nekoliko izvora "Nezavisnim novinama" je potvrđeno da će narednih nekoliko dana unutar stranke biti dosta riječi o samim kandidaturama, a najviše pažnje biće posvećeno tome da se obezbijedi jedinstvo, odnosno da bude samo jedan kandidat, jer je to jedini način da SDS koliko-toliko organizovan uđe u lokalne izbore, koji se održavaju iduće godine.

"Nemamo još istaknutih zvaničnih kandidatura, neke su se javljale i provijavale, ali ništa zvanično ni od opštinskih ni od regionalnih odbora", rekao je Govedarica u četvrtak poslijepodne, a na pitanje da li će on biti kandidat rekao je: "Vidjećemo".

Govedarica je potvrdio da će 21. aprila u Istočnom Sarajevu na sjednici Glavnog odbora biti riječi o kandidaturama za predsjednika stranke te o konačnom tekstu kriterijuma za unutarstranačke izbore.

"Ne treba očekivati da će u nedjelju biti konačno definisana imena kandidata. Možda bude riječi o tome, ali da će biti postignut dogovor, neće sigurno, s obzirom na to da će do izborne sjednice Skupštine biti još mjesec dana sigurno", ispričao je izvor "Nezavisnih novina".

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.