Milić poručio: Neophodan konsenzus za napredak distrikta Brčko

  • 20.03.2021. 14:20

Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić izjavio je Srni da je distrikt u posljednje dvije godine ostvario značajan napredak na planu donošenja važnih sistemskih propisa, kao i realizaciji nekoliko krupnih kapitalnih projekata, ali da je to urađeno tek uz snažniji angažman međunarodne supervizije.

Milić je napomenuo da je riječ o novom Zakonu o budžetu, Zakonu o udruženjima i fondacijama, Zakonu o mirnom okupljanju, kao i Zakonu o sprečavanju sukoba interesa koji će se naći pred Skupštinom 24. marta.

"Važno je i da je, nakon dvogodišnje blokade, počela realizacija projekta revitalizacije Luke Brčko, da je ugovorena gradnja transportnog cjevovoda, da se planira gradnja novog mosta, nekoliko projekata u slivu rijeke Save, da je dogovoreno rješavanje problema nesanitarne deponije u centru grada i niz drugih manjih projekata", precizirao je Milić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući takvim rezultatima, Brčko je postalo svijetla tačka u BiH, ali je taj napredak ostvaren tek nakon jačeg angažmana međunarodnog supervizora za Brčko.

"Iz toga se može izvući sljedeći zaključak – da političke garniture koje su svih proteklih godina upravljale procesima u Brčkom ili nisu dorasle zadatku, ili je definitivno model distrikta Brčko takav da se bilo kakav napredak teško ili nikako ne može ostvariti bez odlučnijeg angažmana međunarodnog faktora", upozorio je Milić.

On je dodao da ni politička podjela na poziciju i opoziciju u Brčkom nije rezultat vrijednosnih opredjeljenja.

"Oni koji su se našli u opoziciji takođe su proteklih godina, više ili manje, upravljali političkim procesima. Tako da, u stvari, ne nude nikakvu alternativu, već kritikom sadašnje vlasti kritikuju ono što su i sami radili i što bi, vjerovatno, i dalje radili da su u vlasti", rekao je Milić.

On je naglasio da je Brčkom za stvarni napredak neophodan najširi unutrašnji konsenzus, te da se taj konsenzus isključivo može ostvariti na pitanju perspektive boljeg života i standarda svih građana Brčkog.

"Uvažavajući okolnosti u kojima živimo, konsenzus podrazumijeva i da prethodno kolektivna prava svih naroda moraju biti apsolutno uvažena i jednako tretirana, da bi ova forma suživota bila opšteprihvaćena. To se odnosi ne samo na sistem političkog odlučivanja, koji će spriječiti svaki vid preglasavanja, već i na tzv. političku simboliku, koja ja važna za integrisanje u političku zajednicu", pojasnio je Milić.

On napominje da se ne bi se smjelo desiti, da, na primjer, jedni imaju pravo da u Brčkom obilježavaju nacionalne praznike, a da se drugima, bez obzira na obrazloženja da je jedan praznik manje ili više ustavan i slično, takvo pravo uskraćuje.

Milić smatra da je upravo to agenda oko koje se trebaju okupiti svi koji žele dobro ovoj lokalnoj zajednici.

"Bez obzira na sve, siguran sam da polako preovlađuje svijest o potrebi političkog djelovanja u opštem interesu i za dobro svih, jer je jasno da je i angažman međunarodne zajednice kako u Brčkom, tako i cijeloj BiH, i ograničen i vremenski oročen. Kad-tad moraćemo pokazati političku zrelost i sposobnost da odgovornost za vlastitu sudbinu preuzmemo u svoje ruke", poručio je Milić.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.