Komisija o Srebrenici

Miletić: Glavnu ulogu u kreiranju izvještaja imao Francuz Bernar Fasije

  • 14.08.2018. 09:33

Dejan Miletić, bivši šef Sekretarijata Vlade Republike Srpske za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina, tvrdi da je glavnu ulogu u kreiranju izvještaja Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice u julu 1995. godine imao tadašnji zamjenik visokog predstavnika u BiH Bernar Fasije.

Miletić je naveo da je Fasije imao glavnu riječ u cijeloj priči i da je on vršio pritisak na članove Komisije da kreiraju sporni izvještaj onako kako je on želio da izgleda. 

"Izvještaj je usvojen u junu, a dopunjeni izvještaj u novembru 2004. godine i Fasije je ubrzo nakon toga napustio OHR. Ako se ne varam, diplomatsku službu je nastavio kao službenik OEBS-a u Nagorno Karabahu", rekao je za "Glas Srpske" Miletić, koji je 16. aprila 2004. godine smijenjen odlukom OHR-a. 

On je smijenjen zajedno sa tadašnjim načelnikom Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvjetkom Savićem, a na teret im je stavljeno da su opstruisali rad Komisije za Srebrenicu. 

Miletićevi navodi idu u prilog brojnim do sada iznesenim tvrdnjama da su pripadnici francuskih tajnih službi imali učešća u dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine. 

"Da je francuski diplomata imao glavnu ulogu u kreiranju izvještaja Komisije za Srebrenicu, vidi se iz njegove izjave date samo nekoliko dana prije smjene Miletića i Savića. Fasije je tada izjavio da postoje opstrukcije u radu komisije i da će u slučaju blokade njenog rada odgovarati vlasti Republike Srpske", navodi se u tekstu. 

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na današnjoj posebnoj sjednici razmatra informaciju o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. 

U izvještaju se navodi da je Komisija za Srebrenicu, koja je formirana 2004. godine, radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika sa unaprijed određenim rezultatima koje je morala postići.

"Pritisci su se ogledali i u smjenjivanju tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvetka Savića i šefa Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu i istraživanje ratnih zločina Dejana Miletića", navodi se u izvještaju. 

Visoki predstavnik je tadašnjim ministrima unutrašnjih poslova i odbrane Republike Srpske Zoranu Đeriću i Milovanu Stankoviću uputio upozorenje da ostvare punu saradnju sa Komisijom. 

Komisija za Srebrenicu iz 2004. godine utvrdila je da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.