Radilo se pod pritiskom

Mikerević: Ešdaun izvještajem o Srebrenici htio da opravda svoj rad

  • 17.08.2018. 09:52

Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i bivši predsjednik Vlade Republike Srpske, povodom sjednice Skupštine RS na kojoj je odbačen izveštaj o Srebrenici iz 2004. godine ekskluzivno za „Alo!“otkriva je kako je imenovana komisija za Srebrenicu koja je pisala pomenuti izveštaj. 

Dom za ljudska prava BIH je 2003. naložio da Vlada RS imenuje komisiju koja će napisati izveštaj o događajima u Srebrenici, samo za period 10. do 19. jula 1995. godine.

- Međunarodna zajednica je samo to tražila, a ne i duži period i šire područje, gdje su stradali i Srbi, pa su u izvještaju popisani samo muslimani. Radilo se pod pritiskom i tada je Pedi Ešdaun smijenio mnoge srpske kadrove. Vlada na čijem sam bio čelu imala je dosta primjedbi na preliminarni izvještaj te komisije, koja je takođe radila u teškim uslovima. Vlada je tražila da se u izvještaju utvrde uzroci i posljedice događaja u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona, iz koje su vršeni napadi na srpska sela, ali se to nije našlo u izvještaju. Međunarodnoj zajednici i Pediju Ešdaunu se žurilo da bi za desetu godišnjicu Srebrenice opravdali svoj rad u BIH - ističe Mikerević.

Komisija je imala osam članova, a predsjednik je bio Marko Arsović. Banjalučki advokat Jevto Janković kaže za „Alo!“da je Marko Arsović odbio da izvršava sve što je tražio Ešdaun i da je 20. aprila 2004. podnio ostavku na mjesto predsednika te komisije nakon verbalnog sukoba sa Ešdaunom.

 - Kad se Ešdaun povišenim tonom obratio Arsoviću, Marko mu je uzvratio: „Deri se ti na svoju ženu, a ja ću raditi po zakonu ili neću raditi nikako.“Poslije toga, Arsović je podnio ostavku - svjedoči Janković za „Alo!“.

Skupština RS je na predlog predsednika Milorada Dodika ovih dana odbacila sporni izveštaj iz 2004, a Dodik je u obraćanju narodnim poslanicima podsjetio da se u izvještaju na spisku navodnih zločinaca nalazi 22.000 Srba, od kojih neki nikad nisu ni vidjeli Srebrenicu. 

Skupština RS je jednoglasno odlučila da se izvještaj stavi van snage, kao i da se formira nova međunarodna komisija koja će utvrditi pravu istinu o Srebrenici. Nikola Žunić

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм