Narodna skupština Srpske

Mijenjaju se pravila za korišćenje poljoprivrednog zemljištva

  • 13.02.2019. 20:08

Izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, biće zabranjeno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike, bez pravnog osnova. 

Prvi put, utvrđuje se pravni osnov za upis prava svojine u korist Republike Srpske na poljoprivrednom zemljištu u društvenoj, odnosno u državnoj svojini, kaže ministar poljoprivrede.

"Imali smo slučajeve da privatizovana preduzeća upisuju i poljoprivredno zemljište kao njihovo vlasništvo i u tim svim sporovima koje smo mi kasnije pokrenuli imali smo problem da osporimo tu činjenicu jer sud kaže nigdje ne stoji u zakonu da je Republika Srpska vlasnik toga zemljišta", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

Poslanici opozicije ukazali su na probleme sa terena. Kažu da su brojne zloupotrebe prilikom davanja na korišćenje poljoprivrednog zemljišta, a još gore je kažu, kada se zemljište godinama ne obrađuje. 

"Imate jako puno napuštenog zemljišta, tvrdim odgovorno ministre u zadnje tri godine 10 odsto poljoprivrednog zemljišta je napušteno zato što su otišli u inostranstvo. Ja mislim da ne treba oteti to zemljište, ne mislim da treba im nametnuti bijesne namete, ali to zemljište dok ga ne bude gazda htio ili domaćin, mora biti obrađivano", kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je da je ovaj zakon kvalitetan, ali da treba skratiti rokove i smanjiti naknade kada je riječ o pretvaranju poljoprivrednog u građevinsko zemljište. 

"Ja sam kupio zemljište i platio ga 6.100 maraka, pretvaranje poljoprivrednog u građevisnko zemljište me koštalo  7.300 maraka", kaže Vasić. 

U Srpskoj će biti formiran zemljišno-informacioni sistem tzv. ZIS, uvodi se pojam „oštećenje“ poljoprivrednog zemljišta, korisnik poljoprivrednog zemljišta imaće obavezu da kontroliše kvalitet najmanje svake četiri godine, umjesto dosadašnje kontrole po potrebi. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм