Nikola Špirić

Migrantska kriza ugrožava BiH, a ministri se bore za ostanak u foteljama

  • 13.10.2019. 09:40

Potpredsjednik SNSD Nikola Špirić izjavio je danas da se migrantska kriza u BiH razvija u pravcu koji prijeti da definitivno ugrozi bezbjednost i budućnost u BiH, a da za to vrijeme ministri u Savjetu ministara u tehničkom mandatu vode bitku kako da što duže ostanu u foteljama.

"Što bude više migranata i azilantskih centara u BiH, to će se u ovoj zemlji bezvlašća pokazati da je BiH sve manje" istakao je Špirić.

On je ocijenio da najava da će u BiH biti vraćeni borci takozvane Islamske države iz BiH, bez informacija o tome koliko imaju žena i djece i šta dovode sa sobom, govori u kojem pravcu se kreće BiH.

"Simptomatično je i da postoji procjena da će nakon vazdušnih napada Turske na Siriju, ratnici Islamske države utočište potražiti na Balkanu. Postavlja se pitanje da li će oni koji se vraćaju u BiH predstavljati bazu za novopridošle ratnike Islamske države iz Sirije. To bi bio snažan udarac za bezbjednost BiH i njene građane", upozorio je Špirić.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava činjenica da građani više nikome ne vjeruju i da počinje proces njihovog samoorganizovanja u suprotstavljanju ilegalnim migracijama.

"Savjet ministara koji se bori da ostane u tehničkom mandatu nema ni jasnu strategiju, niti politiku humanog ponašanja prema tim ljudima koji svoju budućnost pokušavaju pronaći u Evropi, a ostaju u BiH. BiH sve više prijeti opasnost od bezvlašća koje postoji i da izraste u veliki migracioni centar sa namjerom da što više migranata ostane ovdje. To će definitivno nanijeti veliku štetu bezbjednosti svih građana BiH", rekao je Špirić.

On je dodao da zbog toga upozorava institucije vlasti ili da rade svoj posao ili da kažu da nisu u stanju da se nose sa izazovima.

"U zemlji u kojoj nije konstituisana vlast na svim nivoima sve je stalo samo se migranti kreću", zaključio je Špirić.