Hag

Meron se povukao iz žalbenog vijeća Karadžiću

  • 27.09.2018. 15:32

Predsjednik sudskog Mehanizma u Hagu Teodor Meron donio je danas odluku da se povuče iz žalbenog vijeća koje treba da odluči o žalbama na presudu kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je juče zatražio izuzeće Merona zbog sumnje u njegovu pristrasnost, imajući u vidu odluku o izuzeću trojice sudija zbog pristrasnosti u slučaju generala Ratka Mladića, koju je početkom septembra donio sudija Mehanizma Žan-Klod Antoaneti. 

U odluci, koju je danas objavio Mehanizam u Hagu, Meron tvrdi da bi u nastavku žalbenog procesa protiv Karadžića nastavio da postupa nepristrasno, ali da odluku o svom povlačenju iz žalbenog vijeća donosi jer bi prosljeđivanje Karadžićevog zahtjeva sudiji Antoanetiju moglo da dovede do daljeg odugovlačenja žalbenog postupka. 

To bi, kako je naveo, moglo da šteti interesima Mehanizma (nasljednika Haškog tribunala), prenijeli su beogradski mediji. 

Meron podsjeća da je Karadžić poštovao njegovu procesnu pravičnost tokom žalbenog postupka i njegovu izvanrednu brigu o njegovom zdravlju i uslovima boravka u pritvorskoj jedinici, kao i da optuženi ne tvrdi izričito da je pristrasan prema njemu. 

On je ukazao i na odličan napredak žalbenog postupka u kojem je, i pored odlaganja od 217 dana, žalbeno vijeće planiralo da izrekne drugostepenu presudu do kraja godine. 

"Međutim, radi sprečavanja odugovlačenja postupka po žalbi u ovom slučaju, u interesu je pravde da se povučem iz ovog slučaja", naveo je Meron. 

Karadžićeva odbrana je u svom zahtjevu navela da traži izuzeće Merona, jer "se u velikoj mjeri suočavao sa dokazima i nalazima u vezi sa spornim činjenicama i pitanjima koja su predmet žalbe i izvukao je zaključke u kojima je potvrdio osudujuće presude protiv podređenih Karadžiću". 

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora za navodne ratne zločine u Srebrenici i BiH od 1992. do 1995. godine. 

Nedavno je sudija Žan-Klod Antoaneti odlučio o izuzeću trojice sudija iz Mladićevog žalbenog vijeća, takođe, zbog pristrasnosti.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.