Važno očuvati sjećanje na žrtve

Memorijalni centar u Donjoj Gradini - mjesto opomene i mira

  • 06.05.2019. 19:28

Memorijalni centar u najvećem stratištu jasenovačkog logora smrti posebno je važan za mlade jer oni moraju da znaju šta se ovdje dogodilo, kažu u Donjoj Gradini gdje željno iščekuju početak izgradnje centra koji je zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.

Sjećanje na žrtve mora da bude očuvano a to će se najbolje uraditi kroz centar i ono što će u njemu moći da se čuje i vidi.

"Upravo jedan takav memorijal će pružiti duboke informacije o svemu tome. Mi se često žalimo kako jedan prosječni Evropljanin ne zna ništa o Jasenovcu, upravo sa izgradnjom memorijala, sa stručno osposobljenim ljudima bi mogla da radi da se istina o događajima u logoru Jasenovac pronese širom Evrope pa i svijeta", rekao je Dejan Motl, kustos Spomen područja Donja Gradina.

To će biti monumentalna građevina ali i mjesto mira, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Za taj posao biće angažovana prestižna američka kompanija čiji će zadatak biti izrada idejnog i izvedbenog projekta.

"Ovo će biti na daleko većem nivou. Biće uključeni svi subjekti, istoričari, crkva, vjerske zajednice i određene porodice koje imaju jasna sjećanja na to. Ovaj narod i ova generacija političara napravili bi veliku grešku i sramotu ukoliko to ne uspijemo prenijeti budućim generacijama", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske poručuju da je na zajedničkoj sjednici dvije Vlade održanoj krajem februara usaglašeno da će vlade zajednički realizovati projekat izgradnje Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, i to tako da Vlada Republike Srbije obezbijedi 75 odsto, a Vlada Republike Srpske 25 odsto potrebnih sredstava.

"Učinićemo sve da u Donjoj Gradini u narednom periodu pokazujemo i čitavoj civilizovanoj Evropi i svim pokoljenjima na jedan dostojanstven, dokumentaran način. Na jedan način koji će moći da razumiju i mladi ljudi koji ne znaju šta se dešavalo prije 70 godina", izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Da bi sjećanje ostalo živo, potrebno je sva dokumenta, video i tonske i zapise objediniti pod jedan krov i učiniti ih dostupnim i razumljivim mladim naraštajima. Tu će svoju ulogu odigrati memorijalni centar koji će, kako je najavljeno, biti mjesto opomene ali i mira.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије