Zbog odlikovanja Vučića i Dodika

Mektić i Vukanović vrijeđali srpskog patrijarha

  • 10.10.2019. 19:10

Već dva dana Dragan Mektić ne prestaje sa uvredama. U korak ga prati i Nebojša Vukanović. Zasmetalo im je očito to što je patrijarh Irinej povodom obilježavanja 800 godina od autokefalnosti SPC odlikovao Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Dragan Mektić na svom tviter nalogu nazvao je patrijarha "nulom". Od takvih uvrede i kvalifikacija njegove stranačke kolege, SDS-ovci u Narodnoj skupštini Republike Srpske se ograđuju. 

"Komentarisati poteze patrijarha ili komentarisati dobitnike određenih odličja, nije zadatak bilo kog funkcionera, pa čak i kada se lično mišljenje iznosi u javnost, ono se ipak dovodi u vezu sa čitavom SDS, nije ni primjereno, nije uredu o tome treba da govori Sinod SPC", rekla je Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednik NS RS. 

"Da li je uvreda, ne bih to komentarisao, mislim da je nepotrebna stvar, mislim da srpskom narodu treba crkva jedinstvena po svim osnovama i srpskom narodu treba i političko jedinstvo", istakao je Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a u NS RS.

Na salve uvreda Dragana Mektića na račun srpskog patrijarha nisu ćutali ni SNSD-ovi poslanici. Kažu da SDS-u više ništa nije sveto.

"Na takav važan događaj gdje su odlikovani ne samo Milorad Dodik, već i Aleksandar Vučić, predsjednici srpskih zemalja, on iznosi takve kvalifikacije, ne samo on, nego i Nebojša Vukanović koji je nazvao patrijarha pogrdnim imenima, zbog toga se recimo i Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac i visoki funkcioner SDS ogradio i pozvao SDS, dokle SDS da toleriše takva istupanja članova SDS", naglasio je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NS RS.

I dok se poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske gnušaju Mektićevih kvalifikacija i uvredama na račun patrijarha, lider SDS-a danas, kaže, da nije u toku. Mirko Šarović ne zna šta komentariše  Dragan Mektić, a od Nebojše Vukanovića koji je na svom blogu napisao da je srpski patrijarh  "Raskolnik i Juda srpksi u mantiji" i koji je bio na SDS-ovoj listi danas, pere ruke.

"Komentar Mektića nisam čuo, pa ne mogu bilo šta da komentarišem, gospodin Vukanović nije član SDS, on ima svoju posebnu političku organizaciju, jeste sa nama u koaliciji u NS RS i ako me pitate, ja se sa njegovim stavovima po ovom pitanju ne slažem", istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Mnogo oštrije od Šarovića, na Vukanovićev tekst odmah juče je reagovao SDS-ov Milovan Bjelica. U otvorenom pismu za javnost napisao je da je mučno čitati Vukanovićeve, kako navodi, bljuvotine o srpskom patrijarhu. 

"Kada poslanik sa liste Srpske demokratske stranke napiše tekst ovakvog naslova "Raskolnik i Juda srpski u mantiji", nižući uvrede na račun patrijarha srpske crkve, pa još na tako značajan jubilej 800 godina od samostalnosti, mi kao državotvorna stranka zapadno od Drine, moramo da reagujemo. Moramo da kažemo i pokažemo našim članovima i sipmatizerima i svim građanima Republike Srpske, da to nije manir u kojem je pristojno govoriti ni o kome, a kamoli o našem crkvenom velikodostojniku. Nužno je da jasno kažemo da to nije stav naše stranke i ljudi u njoj", napisao je Milovan Bjelica, načelnik Sokolca.

Zbog javne osude Vukanovićevog teksta, Bjelica je cijeli dan bio na tviter udaru Dragana Mektića. Iz Saveza opština i gradova Istočna Hercegovina danas je i stigla poruka narodnom poslaniku i blogeru – "Vukanoviću, nisi ni hercegovački, ni narodni, ni srpski"!