Milorad Dodik

Međunarodni faktor potisnuo istinu o stradanju Srba

  • 09.09.2019. 20:12

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma značajno večerašnje okupljanje na akademiji "Egzodus i trajanje" - podsjetnik na ratna dešavanja u Vozući, kao i etničko čišćenje više od 40.000 Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića, da bi se ukazalo na istinu o stradanju Srba koju je potisnuo međunarodni faktor.

"Grad Doboj, udruženja njeguju sjećanje na stradanje Vozućana. To je mjesto koje pamti i zna cijela Republika Srpska, poznato po stradanju, po junaštvu, po egzodusu, po činjenici da za mnoge zločine i etničko čišćenje tog prostora nikada niko nije odgovarao, po tome da je bila prisutna mudžahedinska jedinica `El mudžahedin`, pod komandom Sakiba Mahmuljina kojeg je nedavno grad Zenica proglasio počasnim građaninom", rekao je Dodik novinarima prije početka akademije.

On je podsjetio da je u to vrijeme i sadašnji član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović bio komandant policije na tom prostoru i nije spriječio da mudžahedini ubijaju Srbe.

"To, naravno, govori o tome da sa njihove strane nije ni čudo da se tako postupa. Ali, mi ne smijemo da zaboravimo!", naglasio je Dodik.

On je naveo da se, preuveličava, priča o Sarajevu, a ne vidi da je 2.000 ljudi iz Vozuće protjerano, uništena njihova vjekovna ognjišta, stradali životi, ali i materijalna, tehnička sredstva, koja je trebalo obnoviti.

"Sve što je stvarano generacijama odjednom je nestalo i kao da niko nije za to odgovoran", naglasio je Dodik.

On je dodao da niko od međunarodnog faktora nije primjećivao ni etničko čišćenje u Hrvatskoj.

"Tako se ponaša Sud, Tužilaštvo BiH, koje očigledno zanemaruje činjenicu stradanja Vozućana. Zato je važno da budemo ovdje večeras. Mi ne smijemo da zaboravimo!", poručio je Dodik.

On je naglasio da je važno okupiti se, poslati poruku, zahvaliti, prije svega gradu Doboju, koji je bio prva stanica pomoći ljudima iz Vozuće, pokazao im i otvorio širom svoje potencijale, da bi mnogi od njih ovdje mogli da se integrišu i započnu novi život.

Dodik je naglasio da na političarima i jeste da ukazuju na napravdu, na stradanje.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.