Poslanik SNSD-a u NSRS

Mazalica za ATV: Robovi smo nekoliko pojedinaca u Narodnoj skupštini

  • 10.09.2019. 22:15

Po njenoj dinamici i pristupu dijalogu, mene Narodna skupština podsjeća na kafanu, rekao je Srđan Mazalica, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u emisiji ATV-a "1 na 1".

Podsjeća da je ovo uvijek bilo tako, da je skupština na sličan način radila od početka, i da je nama teško zamisliti da to bude drugačije.

Mazalica ističe da postoje i drugačiji modeli rada, te navodi primjere Evropskog parlamenta, ali i regionalnih parlamenata, gdje se rasprave po određenim pitanjima unaprijed ograniče vremenski, pa nema beskonačnih "kafanskih" rasprava.

Prethodni sazivi skupštine, naročito što se tiče opozicije, bili su bolji nego sadašnji, ocjenjuje Mazalica, koji je bio poslanik i od 2006. do 2014. godine.

"U sadašnjem skupštinskom sazivu mi smo robovi nekoliko pojedinaca koji koriste sve poslaničke mogućnosti da pričaju o stvarima koje, uglavnom, nisu na dnevnom redu", kazao je Mazalica. 

"Treba poslovnik prilagoditi situaciji, da bi skupština više mogla da se bavi onim što je njena osnovna nadležnost, a to je zakonodavna vlast i nadzor nad radom izvršne vlasti", rekao je poslanik SNSD-a.

Dodaje da nije siguran da li bi svi koalicioni partneri prihvatili takav prijedlog, ali naglašava da se mora znati kada šta počinje a kada šta završava. 

"Građani žele da čuju neku važnu raspravu, umjesto toga slušaju prepucavanja o drugim pitanjima", ističe Mazalica.

Što se rada Vlade tiče, Mazalica smatra da premijer Radovan Višković treba imati ovlašćenja da je rekonstruiše ako smatra da je to potrebno.

"Mislim da je za Republiku Srpsku i za njenu Vladu dobro da skupštinska većina bude komotna, da ne bi bilo prepreka u mjerama koje želi da sprovede", rekao je Mazalica za ATV. 

Smatra da je to važno i za poziciju Srpske u Sarajevu, jer se pokazalo prilikom glasanja u skupštini povodom veta srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, da Srpska neće tako lako biti preglasana.

Što se rada Vlade tiče, apostrofirao je ministre Borisa Pašalića, Srđana Rajčevića i Alena Šeranića. 

"Ne samo da ih lično poznajem, nego su unijeli ličnu dinamiku u svoj posao i unaprijedili neke stvari", ocjenjuje Mazalica.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина