Poslanik SNSD-a u NSRS

Mazalica: Ne postoji iznenadni stav o NATO savezu, već skupštinska rezolucija

  • 04.09.2019. 12:58

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da Republika Srpska i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nemaju nikakav iznenadni stav o NATO-u, jer postoji Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti Srpske.

"Republika Srpska ima zvaničan stav, Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti", rekao je Mazalica Srni, komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Dodik protiv NATO-a zbog Rusije, a ne zbog naroda Republike Srpske.

Mazalica je napomenuo da je programsko opredjeljenje ne samo SNSD-a, već i nekih drugih opozicionih partija da Republika Srpska kada je riječ o članstvu u NATO-u prati Srbiju, a zvaničan stav Srbije je, takođe, vojna neutralnost.

On je istakao da postoje mnoga bolna sjećanja građana Republike Srpske u vezi sa NATO-om s obzirom da je ova vojna alijansa bombardovala Srpsku i Srbiju.

"Kada je riječ o NATO-u, mišljenje i zvaničnih institucija Srpske, a ne samo SNSD-a jeste da o tome treba provjeriti stav građana Republike Srpske na referendumu", rekao je Mazalica.

Mazalica je istakao da Republika Srpska u vezi sa članstvom u NATO ima svoju autentičnu politiku, koja prati stav i emocije naroda i građana u Srpskoj za razliku od nekih političara koji nemaju takvu mogućnost zato što ne odgovaraju onima koji su ih birali.

On je ocijenio da je Komšić očigledno instrument politike nekih stranih ambasada, jer za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nije izabran kao autentični predstavnik Hrvata.

"Komšić nije nikome i ni zašta odgovoran i onda može govoriti šta hoće i da za to ne snosi nikakvu političku ni moralnu odgovornost", zaključio je Mazalica.

On je ukazao da se ponovo pokušava izvući teza o takozvanom malignom uticaju Rusije, odnosno da Rusija vrši pritisak na političare u Republici Srpskoj.

"Ruska Federacija ima vrlo konstruktivan pristup u BiH i možda jedina od svih zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira, garanta potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, dosljedno poštuje taj sporazum i kao takva Rusija se nikako ne može okarakterisati, niti optužiti za vršenje pritiska, manipulacije, zloupotrebe za loše djelovanje na određenje političke aktere u Srpskoj", rekao je Mazalica.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je Dodik protiv NATO-a zbog Rusije, a ne zbog naroda Republike Srpske.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина