"Marš slobode srpske vojske" u Banjaluci

  • 22.11.2019. 11:25

U Banjaluci se danas, u organizaciji odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije, obilježava Dan ulaska srpske vojske 1918. godine.

U sklopu programa je i "Marš slobode srpske vojske". 

Riječ o performansu u kojem će se glumci i statisti u originalnim uniformama srpske vojske sa tadašnjim zastavama kretati od Parka Petar Kočić, preko Trga Krajine, Gospodskom ulicom do Gradske skupštine i porte Hrama Hrista Spasitelja. Marš će pratiti folklorna društva i građani Banjaluke.

 

Srpska vojska je nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan svečano ušla u Banjaluku.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca dobi od 25 do 45 godina.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.