Narodna skupština

Marić: Zakon o štrajku urediti na drugačijim osnovama

  • 07.10.2019. 17:23

Božo Marić iz Konfederacije sindikata Republike Srpske naveo je u obraćanju u Narodnoj skupštini Srpske da je novi Zakon o štrajku potrebno urediti na sasvim drugačijim osnovama kada je riječ o minimumu procesa rada, njegovom utvrđivanju i načinu određivanja radnika potrebnih za minimum procesa rada.

Marić je rekao da je potrebna analiza i sagledati sve okolnosti primjene tog zakona.

"Predlažemo da bude izrađen novi Zakon o štrajku koji će uvažiti stavove sindikata i temeljiti se na evropskoj praksi u ovoj oblasti. Ovaj zakon je ustav radnika i jedini mehanizam za odbranu ljudskog dostojanstva i prava svih preostalih radnika u Srpskoj", naglasio je Marić.

On je, u vezi sa zaustavljanjem odlaska radnika u inostranstvo, naveo da je zakonsko rješenje restriktivno i ne daje dovoljno garancija da će radnici moći da otpočnu štrajk i obezbijede minimum procesa rada.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku da će na narednom skupštinskom zasjedanju predložiti Zakon o uzbunjivačima po uzoru na takve slične akte u regionu, Evropi i svijetu.

"Cilj je zaštititi svakog radnika koji digne glas o nepravilnostima. Taj akt ima smisla i vidjećemo da li će dobiti podršku poslanika", naveo je Stanivuković.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović smatra da se, između ostalog, ovaj akt donosi da bi bili spriječeni masovniji štrajkovi i protesti u Srpskoj.

On je upitao ko određuje reprezentativnost sindikata po ovom zakonu. 

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина