Osam dosadašnjih i osam novih ministara

Mandatar Radovan Višković poslanicima predložio sastav Vlade

  • 17.12.2018. 19:07

Osam dosadašnjih i osam novih ministara, činiće novu Vladu Republike Srpske. Narodnim poslanicima danas ih je predstavio mandatar Radovan Višković. 

Što se SNSD-ovog kadra tiče, Dragan Lukač ostaje na čelu MUP-a, a ministarstvo finansija vodiće Zora Vidović. U Ministarstvu pravde će u narednom mandatu biti Anton Kasipović, a u Ministarstvo zdravlja će Alen Šeranić. Ministarstvo poljoprivrede dobio je Boris Pašalić, a na čelu resora građevine, prostornog uređenja i ekologije ostaje Srebrenka Golić.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju vodiće Zlatan Klokić, a novo Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, vodiće Srđan Rajčević. Ujedinjenoj Srpskoj pripala je prosvjeta, a u ministarsku fotelju će Natalija Trivić. 

U Vladu će troje socijalista: stari-novi ministar, Petar Đokić, vodiće Ministarstvo energetike i rudarstva, Duško Milunović je dobio Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, a Sonja Davidović Ministarstvo porodice, omladine i sporta. DNS-ovom Neđi Trniniću ostaje resor saobraćaja, a Lejli Rešić uprava i lokalna samouprava. Privredu je dobio NDP, i to Vjekoslav Petričević, a na čelo Ministarstva trgovine i turizma će Dragica Kovač, iz nove stranke Nedeljka Čubrilovića. Na svima njima je, kaže Višković, velika odgovornost.

"Kabinet je sastavljen od šest političkih partija, što ima dovoljnu skupštinsku većinu, i niko u tom kabinetu neće biti zaštićen od nerada. Svi će imati priliku da pokažu šta mogu, šta znaju i šta žele", rekao je mandatar Radovan Višković.

Ministri će u naredne četiri godine, sprovoditi politiku Vlade, koju je poslanicima, mandatar Radovan  Višković iznio u svom ekspozeu. Programe Vlade u budućem periodu je posložio pod sedam prioriteta: povećanje konkurentnosti privrede Srpske, održiv zdravstveni sistem, efikasan javni sektor, usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada, poboljšanje demografske slike u Srpskoj, istraživanje, razvoj inovacije i digitalna ekonomija, te Evropske integracije i regionalna i međunarodna saradnja. Pred budućom Vladom je, kaže Višković, ni malo lak zadatak, ali je prethodni saziv utabao put. 

"Na svim nivoima tražiću da se imenuju stručni i odgovorni ljudi, čiji će jedino mjerilo biti ostvareni rezultat, i naravno, veoma detaljno ćemo pratiti rad svih institucija Republike, a posebno javnih preduzeća, i neću imati zadršku da javno ukažem na kadrove sa čijim rezultatima nisam zadovoljan", rekao je Višković.

Predložio je Višković i nekoliko konkretnih mjera, od reforme Investiciono-razvojne banke, u kojoj će se promijeniti koncept upravljanja,  do usvajanja Zakona o podsticajima, registra zaposlenih u javnim preduzećima i reofrmu javnih preduzeća u nekoliko segmenata. 

Ono na čemu će Vlada Republike Srpske insistirati i u naredne četiri godine je, poručuje, saradnja sa Srbijom, Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Državama. 

Srpska će se, kaže, i dalje zalagati za ukidanje kancelarije Visokog predstavnika i pravednije BH pravosuđe. Sve će to, tvrdi Višković, u narednom periodu biti mnogo lakše, jer će vlast Srpske, s obzirom na izborni rezultat, lakše sarađivati sa vlastima na nivou BiH.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић