Usluge na globalnom nivou

Malešević: IT stručnjaci su razvojna šansa Srpske

  • 07.06.2018. 16:08

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručio je da se sektor informaciono-komunikacionih tehnologija ubrzano razvija i da stručnjaci u ovoj oblasti nude svoje usluge na globalnom nivou, što predstavlja razvojnu šansu Republike Srpske.

Malešević je rekao Srni da je u planu realizacija programa "Škole za 21. vijek na zapadnom Balkanu", koji ima cilj da u 15 osnovnih škola omogući učenicima sticanje vještina od ključnog značaja za ostvarivanje kreativnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka.

Ovaj program će u Republici Srpskoj sprovoditi Britanski savjet u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture.

"Potrebno je pratiti svjetske trendove u ovoj oblasti da bi se dao uspješan odgovor na potrebe tržišta rada", istakao je Malešević, koji je danas u Beogradu prisustvovao regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji obrazovnog sistema zapadnog Balkana.

On je ocijenio da su osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj relativno dobro opremljene računarskom opremom, te naveo da je u 187 osnovnih škola u upotrebi 2.700 računara, a u 79 javnih srednjih škola 2.500 računara.

"Posebno smo ponosni na projekat 'Dositej' u okviru kojeg je opremljeno 125 osnovnih škola sa oko 18.000 učeničkih i 1.350 nastavničkih laptopa. U 718 e-učionica imamo aktivnu primjenu informacionih tehnologija u nastavnom procesu po modelu 'jedan na jedan'. Ovim projektom planiramo obuhvatiti sve osnovne škole", rekao je Malešević.

Malešević je napomenuo je da prakse primjene novih tehnologija u obrazovanju i obuke predstavljaju veliki izazov za obrazovne politike u regionu, pa i za Republiku Srpsku.

"Donošenjem Strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2016-2021. godine, stvorili smo uslove za primjenu razvojnih procesa u oblasti informacionih tehnologija u obrazovanju, te tako naš obrazovni sistem dobija novi kvalitet putem mjera politike unapređivanja znanja, obuka i korištenja informacionih i komunikacionih tehnologija u nastavnom procesu", rekao je Malešević.

On je istakao značaj konferencije i dijaloga o razvoju politika za unapređenje digitalnih vještina u obrazovanju, jer Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske planira da nastavi aktivnosti na primjeni informacionih tehnologija u nastavnom procesu.

Prema njegovim riječima, time se daje doprinos unapređenju kvaliteta nastave na svim obrazovnim nivoima kako bi društvo dobilo informatički pismene generacije mladih.

"Rezultat toga je napredak našeg društva, koje postaje dio evropske digitalne pismenosti 21. vijeka. Svjedoci smo da stručnjaci u informatici nude svoje usluge na globalnom nivou i u tom smislu vidim razvojnu šansu Republike Srpske", rekao je Malešević.

Konferenciju o digitalnoj transformaciji obrazovnog sistema zapadnog Balkana, koja je okupila ministre prosvjete regiona, organizovao je Britanski savjet.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)