Radovan Višković

Mala hidroelektrana "Vlasenica" značajan subjekat u energetskom sektoru

  • 27.09.2019.17:47

Mala hidroelektrana "Vlasenica", koja obilježava sedam decenija rada, spada među najstarija energetska postrojenja u Republici Srpskoj i BiH i značajan je subjekat u energetskom sektoru, izjavio je danas premijer Srpske Radovan Višković.

On je istakao da se značaj Male hidroelektrane "Vlasenica" ne ogleda u količini proizvodnje električne energije, već u kontinuitetu rada ovog postrojenja.

"Nemam informaciju da nije bila u sistemu. U to vrijeme kada je građena, osim domaće radne snage i materijala, sva ugrađena oprema je domaće proizvodnje, od firme `Rade Končar` koja je pravila turbine koje i danas rade. Mislim da je ovo nešto što zaista zaslužuje pažnju i struke i nauke da se pozabavi ovakvim kapacitetima", rekao je Višković novinarima u Gornjem Zalukoviku, prilikom obilježavanja 70 godina rada ove male hidroelektrane.

Višković je istakao da je mini-hidroelektrana u Gornjem Zalukoviku, čija je snaga 0,9 megavata, a godišnje proizvodi 5,5 gigavat-časova električne enregije, u vrijeme kada je izgrađena zadovoljavala potrebe regije Birač.

"Ono što je danas posebno važno da kažemo, kada već slavimo 70 godina, a znajući da ovakvi ili slični objekti imaju životni vijek do 100 godina, zaista je krajnje vrijeme da razmišljamo kako ga produžiti. Dok budem na ovoj poziciji, učiniću sve da radimo idejna rješenja da ova elektrana nastavi da živi i poslije 100 godina", rekao je Višković.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio da je Mala hidroelektrana u Gornjem Zalukoviku vrijedna pažnje i zato što je u vrijeme kada je izgrađena trasirala put ekonomskog razvoja regije Birač, ali tadašnje BiH.

"Za nas ovaj objekat znači nešto dodatno, a to je da je on sve ove godine bio svojevrstan edukativni centar, koga su posjećivale brojne generacije učenika elektrotehničkih škola koje su ovdje mogle praktično da spoznaju šta znače ovakvi objekti i kako se u njima odvija proces proizvodnje električne energije", rekao je Đokić novinarima.

On je istakao da za Republiku Srpsku znači ovakav objekat i da pokazuje da je budućnost u izgradnji malih elektrana moguća, te da je opravdano i ono što se do sada izgradilo.

"U njih je ukupno investirano ili će biti investirano oko 350.000.000 KM", rekao je Đokić i dodao da je do sada u Republici Srpskoj izgrađeno 29 malih hidroelektrana sličnih ovoj i da je 10 u izgradnji.

Današnjem obilježavanju 70 godina od izgradnje male hidroelektrane u Gornjem Zalukoviku prisustvovali su i zvaničnici opštine Vlasenica, te predstavnici "Elektroprivrede Republike Srpske".