Vlada Republike Srpske 

Maksimalno ubrzati proces digitalizacije

  • 22.10.2018. 15:57

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o prelasku sa analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 megaherca i 470-862 megaherca i zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da prati aktivnosti u vezi sa procesom digitalizacije u skladu sa usvojenim strateškim dokumentima, te da je redovno izvještava.

"S obzirom na to da je proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje u BiH u znatnom kašnjenju i zastoju u odnosu na zemlje okruženja, Vlada Republike Srpske kod Savjeta ministara insistira da se proces digitalizacije maksimalno ubrza i sprovodi u skladu sa usvojenom strategijom i projektima", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

U saopštenju se ističe da je okončanje projekta digitalizacije signala od posebnog značaja za javne radio-televizijske servise u BiH, te da se uvođenjem digitalne televizije stvaraju uslovi za oslobađanje dijela frekventnog spektra koji je namijenjen za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije. 

Vlada Republike Srpske upoznala se sa informacijom o sprovođenju kampanje "Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj". 

"Cilj kampanje je jačanje svijesti kod djece školskog uzrasta o razumijevanju uloge medija i boljem shvatanju medijskih poruka, informacija, reklama i drugih sadržaja i zaštite djece od negativnih sadržaja poput nasilja, vrijeđanja, diskriminacije. Ciljne grupe kampanje su učenici viših razreda osnovnih škola, nastavnici i roditelji", dodaje se u saopštenju. 

Kampanja se sprovodi u dvije faze - prva, koja je u toku, podrazumijeva istraživanje o stepenu poznavanja osnova medijske pismenosti kod učenika, nastavnika i roditelja, uključivanje učenika kroz nastavne procese i održavanje prezentacija i radionica. 

"U drugoj fazi predviđena je izrada priručnika za učenike i nastavnike i distribucija svim školama u Republici Srpskoj, organizovanje okruglog stola, usvajanje Politike medijske pismenosti u Republici Srpskoj i usvajanje zakonske regulative", precizira se u saopštenju. 

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da prate aktivnosti u vezi sa procesom sprovođenja kampanje i redovno je izvještavaju.  

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.