Reakcija Srpske na izjave Izetbegovića

Majkić: Izetbegović ne prestaje sa igrom koju je davno smislio

  • 28.09.2019. 19:08

Dogovor koji je propao prije skoro mjesec dana za lidera SDA je izlaz iz političke krize. Bakir Izetbegović je odgovoran što od tog sporazuma nema ništa, odgovaraju mu iz Republike Srpske. I poruka da kako je rekao  "potencijalni mandatar pripremi plan i program", koju je  poslao nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH u četvrtak, pokazuje da on ne prestaje sa igrom koju je davno smislio tvrdi, Dušanka Majkić.

"Potpuno sam zaprepašćena, najnovijim stavom, Bakira Izetbegovića koji nakon razgovora sa predsjednikom HDZ-a i obraća se direktno kandidatu za Predsjedavajućeg Savjet ministara, kako on javnosti treba da iznese svoj plan. Ovo su sve providne igre, ajmo još da razgovaramo i još da razgovaramo, a kraja nema. Dakle, nemamo šta tu da očekujemo, kada gospodin Izetbegović bude htio da vlast se konstituiše i kada počne da razmišlja o građanima o kojima ne razmišlja i sredstvima koja čekaju, on će vrlo lako, u roku jednog dana, dati da se odluka Predsjedništva napravi i uputi prema Predstavničkom domu", kaže delegat SNSD-a u Domu naroda BiH, Dušanka Majkić.

Bakir Izetbegović trebalo bi da se presabere, poručuje Nenad Stevandić. Upravo je on taj zbog koga je sporazum lidera propao. Izetbegović bi, smatra Stevandić, trebalo da prihvati sporazum i prestane da ucjenjuje Republiku Srpsku pa bi mu se, možda, i moglo oprostiti to što zbog njega nije formirana vlast.

"Ukoliko to bude njegov još jedna alibi izjava za neku buduću blokadu onda u svakom slučaju treba da obavi razgovor i sam sa sobom i sa svojom partijom i da se dogovore jesu li zainteresovani da Republika Srpska bude u BiH ili nisu", kaže Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u PD Parlamenta BiH.

Šta Bakir Izetbegović priča njegov je problem, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Partneri sa SDA - nismo, a kapacitet da na osnovu izbora formiramo vlast imamo. Želimo da ispunimo naše kvote i vodimo politiku dogovora onoliko koliko je to moguće, kaže Dodik. Izetbegović, poručuje, svako malo mijenja priču. 

"On je sklon kao njegov babo koji je govorio šta ima veze ja ujutru mislim jedno, a o istom pitanju popodne drugo, šta je tu problem", kaže Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da na ucjene iz Sarajeva Republika Srpska ima spreman odgovor, jasan je predsjednik Parlamenata. Nedeljko Čubrilović poručuje da Srpska ima ustavne mehanizme da se zaštiti od majorizacije u BiH i, kada bi se oni poštovali i primjenjivali, ne bi bilo nikakvih problema. Problem je, smatra, u tome što se Ustav BiH zanemaruje i zloupotrebljava, što se često promoviše zakon sile.

"Mi se sada suočavamo sa problemom da se izabranim predstavnicima iz Republike Srpske ne dozvoljava da preuzmu pozicije na nivou zajedničkih organa BiH, konkretno mislim na Savjet ministara, iako su dobili glasove birača u Republici Srpskoj. Političko Sarajevo teško prihvata pravo Republike Srpske da na nivou BiH ima svoje legitimne predstavnike, što je potpuno neprihvatljivo i štetno za sve. Ovo je i pitanje primjene Ustava, Izbornog zakona i drugih akata. Dakle, kako legitimiteta, tako i legaliteta", poručuje Čubrilović.

Razlog za neformiranje vlasti bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić vidi u tome što, trenutno, niko neće da pristane na kompromis. Smatra da će biti vrlo teško foirmirati vlast na nivou zajedničkih institucija. 

"Tri potpuno različite koncepcije koje jedna drugu isključuju i kad jedni druge isključujete onda i kad nema želje za kompromisom, onda nema rješenja", kaže Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

Dogovor lidera iz avgusta propao je ponajviše zbog ucjena SDA. Kamen spoticanja postao je Godišnji nacionalni plan za NATO. Slanjem ANP-a uslovili su imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara iako tačka tri potpisanog sporazuma ne predviđa slanje ANP-a već samo saradnju sa NATO-m. 
Lider SNSD-a je u nekoliko navrata ponovio "saradnja da, članstvo ne". S obzirom na to da je SNSD jasan da od ANP-a nema ništa, mnogi u izjavi Bakira Izetbegovića da očekuje od potencijalnog predsjedavajućeg da izađe sa planom rada vide povlačenje ručne po pitanju NATO-a.