Susret Čubrilović i Gojković

Uskoro zajednička komisija Parlamenata RS i Srbije FOTO

07:43, 05.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović dočekao je u zgradi Narodne skupštine RS Maju Gojković, predsjednicu Skupštine Srbije.

Thumbnail

Nakon sastanka predsjednik Narodne skupštine RS  je rekao da je razgovarano o pitanjima od zajedničkog interesa. 

"Najbolja saradnja ova dva parlamenta od nastanka Srpske. Srbija je uradila mnogo za Srpsku, mnogo infrastrukturnih ulaganja, privredna saradnja i na pomolu je saradnja u energetskom sektoru. Danas su potvrđena opredjeljenja da je saradnja od velikog značaja i za RS i Srbiju", rekao je Čubrilović.

Thumbnail

Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije rekla je da je zahvalna na pozivu za susret u Banjaluci te da je kaključeno da saradnja parlamenata može da se kruniše današnjim sastankom, jer je najplodonosnija saradnja između dva parlamenta bila u ovom mandatu. 

"Ogledalo se u saradnji radnih tijela i komisija i na multilateralnom planu i temama od obostranog interesa. Dobra saradnja i na ekonomskom planu. Parlament ima posebnu ulogu u saradnji, jer kao poslanici predstavljamo građane i rješavamo pitanja koja olakšavaju život građana", rekla je Maja Gojković.

Planiran je još jedan susret u Beogradu do kraja mandata, a biće formirana i Zajednička komisija Parlamenata. što će, kako je rečeno, biti najviši oblik parlamentarne saradnje.

Zvanični akt će, kako je najavljeno, biti potpisan krajem septembra ili početkom oktobra kada bi Čubrilović trebalo da dođe u posjetu u Beograd. 

Thumbnail

Kako je rečeno nakon sastanka, nije potrebna saglasnost institucija BiH za formiranje zajedničke komisije. Komisija će raditi na svim poljima na kojima parlamenti sarađuju. 

Još jednom je ponovljeno da Srbija poštuje teritorijalnu integritet BiH i Dejtonski sporazum, ali unapređuje saradnju sa RS.