Izborni zakon

Lukić: Za spajanje funkcija potrebna promjena Ustava Srpske

  • 31.03.2021. 07:30

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da je za eventualno sprovođenje ideje da predsjednik Republike Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH neophodno izmijeniti Ustav Srpske i Izborni zakon BiH.

Lukić smatra da će se za tako nešto teško obezbijediti većina, budući da je za promjene Ustava Srpske neophodna dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini, te većina svakog od klubova konstitutivnih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

"S obzirom na trenutno stanje političkih odnosa u BiH, kao i u samoj Srpskoj, nerealno je da se to desi", naveo je Lukić.

On je dodao da se do sada pokazalo da je i za sitnije ustavne intervencije gotovo nemoguće postići dogovor, piše "Glas Srpske".

"Pored promjena Ustava Republike Srpske, potrebno je usvojiti i izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, a kao što znamo, to nije moguće bez stranaka iz Federacije BiH", precizirao je Lukić povodom najave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH predložiti da predsjednik Republike Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH iz Srpske.