Ministar unutrašnjih poslova RS

Lukač: Zabranjeno održavanje protesta na Trgu Krajine VIDEO

  • 26.12.2018. 14:37

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da je donesena odluka o zabrani održavanja protesta na Trgu Krajine u Banjaluci.

"Već devet mjeseci u Banjaluci je održavan skup koji je sve vrijeme bio nelegalan i nikad nije bio prijavljen, ali MUP nije htio da to sprječava sve dok je bio održavan na miran i dostojanstven način. Posljednjih mjeseci sve se pretvorilo u suprotno", rekao je Lukač na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je naglasio da su pojedini političari na morbidan način iskoristili grupu "Pravda za Davida" za svoje političke ciljeve. 

"Na Trgu Krajine sve je bilo mirno dok se nisu pojavili opozicioni političari predvođeni Branislavom Borenovićem, Adamom Šukalom i Draškom Stanivukovićem i tada su krenuli napadi na zvaničnike Srpske i policiju", podsjetio je ministar Lukač. 

On je dodao da su grupu "Pravda za Davida" zloupotrijebila i lica koja su policiji poznata po izvršenju krivičnih djela. 

Ministar unutrašnjeih poslova je istakao da su potom uslijedili i pozivi od članova grupe "Pravda za Davida" na izvršenje krivičnih djela, upućivane su prijetnje i optužbe na račun najviših zvaničnika Republike Srpske počevši od predsjednika Republike, pojedinih ministara, kao i službenika MUP-a da su "saučesnici u ubistvu Davida Dragičevića". 

"To MUP nije mogao više da toleriše, to su protivzakonite radnje i donesena je odluka o zabrani okupljanja na Trgu. Osim toga, imali smo i na stotine poziva građana da se Trg Krajine oslobodi i vrati svojoj namjeni", naveo je Lukač.